ЄС переходить до третього раунду санкцій проти режиму Лукашенка / REUTERS

Комітет постійних представників країн-членів Європейського Союзу (Coreper) завтра, 16 грудня, погодить рішення про нові санкції проти 29 осіб і 7 установ Білорусі.

Про це повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк у мікроблозі Twitter.

Читайте такожSWIFT, добрива, нафтопродукти: опозиція Білорусі закликає позбавити режим Лукашенка ресурсів

Відео дня

"Посли ЄС завтра готові схвалити третій пакет санкцій щодо Білорусі - 29 осіб і 7 установ. Потім (рішення) має отримати "зелене світло" з боку міністрів ЄС з охорони довкілля у четвер перед офіційною публікацією (в Офіційному журналі ЄС - УНІАН)", - написав Йозвяк.

Вибори та протести в Білорусі: що було раніше

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 2 жовтня Євросоюз запровадив санкції проти 40 білоруських чиновників, згодом, 6 листопада, - ще проти 14, а також Олександра Лукашенка. Рішення про запровадження обмежувальних заходів ухвалено через придушення мирних протестів та фальсифікації результатів президентських виборів.
  • 6 листопада Європейський союз ввів санкції проти Олександра Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Як зазначено на сайті Європейської Ради, в цілому санкції введені проти 59 осіб з Білорусі.