Як пояснили УНІАН у прес-службі прокуратури Одеської області, забруднення територіальних морських вод України відбулося через попадання в них нафтопродуктів з судна «Николай Бауман». Площа нафтової плями перевищує 840 тис. кв. метрів.

Судно, яке йшло з Туреччини в порт Херсон з вантажем гіпсу і устаткування, затонуло в районі Старостамбульського гирла на відстані 5 км від нульового кілометра у Чорному морі. У машинному відділенні знаходилося 4 тонни пально-мастильних матеріалів.

Також, згідно з повідомленням, в акваторії Ренійського морського торгового порту, на Дунаї, уздовж причалу і поблизу борту судна «Тимекстрон-2» 11 березня виявлено забруднення вод нафтопродуктами. Розмір забрудненої водної поверхні становить близько 800 метрів.

Відео дня

На даний час, на вимогу прокуратури органами державного контролю вживаються заходи щодо встановлення обсягів нафтопродуктів, які потрапили у водне середовище, розрахунку завданих навколишньому середовищу збитків і притягнення винних до відповідальності. Також організовано заходи з ліквідації наслідків забруднення.

Проведення досудового розслідування доручено слідчому відділу лінійного відділу на ст. Ізмаїл УМВС на Одеській залізниці. Процесуальне керівництво за зазначеними провадженнями здійснюється групою прокурорів Дунайської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у транспортній сфері.

Дунайська прокуратура до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесла відомості про кримінальні правопорушення за попередньою кваліфікацією ч. 1 ст. 243 КК України (забруднення моря) і за ч. 1 ст. 242 КК України (порушення правил охорони вод).

Як повідомляв УНІАН, 6 березня зазнало аварії суховантажне судно «Николай Бауман» (прапор Молдови, порт приписки Джурджулешти) з екіпажем на борту. Аварія сталася в районі Старостамбульського гирла Дунаю. 11 членів екіпажу вдалося врятувати.

У Ренійському районі Одеської області 11 березня з борту судна «Тимекстрон-2» стався розлив нафтопродуктів. Повідомлення про масляні плями надійшло від диспетчера Ренійського порту.