Джон Сноу і Дейнеріс не такі вже й добрі герої / НВО

Бувають такі випадки, на які можна відреагувати лише словами: "Ого, в тебе багато вільного часу, схоже". Таке перше враження справляє робота команди юристів-волонтерів з австралійського "Червоного Хреста". Вони витратили шість тижнів, розбираючи кожен епізод "Гри престолів" і аналізуючи воєнні злочини героїв серіалу, звісно, за стандартами реального світу.

Читайте такожУ США за 4 хвилини переказали всі сезони «Гри престолів» у віршах (відео)

Як пише Business Insider, серед порушень реальних міжнародних законів, скоєних персонажами з сімох королівств, були застосування хімічної зброї, рабство, використання дітей в якості солдатів, сексуальне насильство, тортури, знущання і багато інших ганебних традицій Вестероса. Зрештою, експерти австралійського "Червоного хреста" нарахували 103 порушення міжнародних законів, які стосуються часів війни.

Відео дня

Якщо говорити про найбільшого злочинця, то для тих, хто провів хоч якийсь час у фабриці божевілля, відомій як Вестерос, визначений герой з найбільшою зневагою до прав людини може й не буде сюрпризом. Цікаво те, що деякі улюбленці глядачів теж часом переходили межу. Business Insider наводить ТОП-5 найкривавіших воєнних злочинців "Гри престолів".

На першому місці опинився Рамсі Болтон. На його рахунку 17 порушень. Дійсно важко знайти персонажа в цілій історії телебачення чи кіно, якого б легко можна було зненавидіти. Тож не дивно, що брехливий, самовдоволений, зловісний позашлюбний син Русе Болтона очолив список найкривавіших злочинців.

Читайте такожБез шансів вижити: Вчені оцінили епідеміологічну смертність у «Грі престолів»

"Рамсі винен у жахливих порушеннях законів війни. Зокрема, він безладно скоював убивства і практикував тортури. Він справжній монстр", - пояснила менеджер "Червоного хреста" з міжнародних гуманітарних законів Іветт Зегенханген.

І хоч радість глядачів, напевне, було видно з космосу, коли пси Рамсі зжерли його обличчя, молодий бастард сам таким чином став жертвою воєнного злочину в той момент.

"Йому не забезпечили захист, який належить надавати військовополоненим. Йому потрібно було надати адекватний захист і догляд", - сказала Зегенхагнген.

"Закони війни не про те, як ви ставитеся до друзів, а про ставлення до ворогів включно з тими, хто робив жахливі речі", - додала вона.

"Може й так, але... Слава Богу, що здихалися його!" - іронізує видання.

На другому місці рейтингу опинилася Дейнеріс Таргарієн і її дракони. Разом вони винні у 15 порушеннях. Мати драконів, руйнівниця кайданів і власниця ще цілої низки безглуздих титулів, які можна читати годинами, порушила численні міжнародні гуманітарні закони. Може в цьому немає й нічого дивного, зважаючи на те, ким був її божевільний батько. Серед її злочинів використання "методів ведення бою, які завдають надмірних поранень і призводять до невиправданих страждань. Тобто йдеться про вогонь з пащі драконів і шість випадків страти "без суду і слідства".

Читайте такожУ Київському метро блукали білі ходоки з «Гри престолів» (фото)

Втім, поставити драконів у реальний контекст експертам "Червоного Хреста" було не просто.

"Насправді, це досисть складно. Інколи дракони можуть нищити суто військові цілі. І вони - найбільш ефективна зброя в арсеналі Дейнеріс. Тож в такому випадку все гаразд", - каже Зегенхаген.

Але вогонь з пащі, мов 250-кілограмова бомба, можуть випадково завдати побічної шкоди.

"Вони атакують не лише солдатів, а й невинних мирних людей. І саме в цьому найбільша проблема", - додала експерт.

Втім, у звіті "Червоного Хреста" зауважено, Таргарієн часто дотримувалася міжнародних гуманітарних законів, захищаючи мирних людей чи обмежуючи свій список знищення суто військовими цілями.

Читайте такожУ Німеччині штучний інтелект навчився передбачати смерть героїв «Гри престолів»

На третьому місці - найбільший антагоніст "Гри престолів" Король Ночі. Він був просто звичайним хлопцем, аж поки якісь мутанти в лісі не прокололи його груди драконячим склом і перетворили його на крижаного демона. Бідолашний! Але все ж Король Ночі і його армія білих блукачів, а також крижаний дракон, загрожують винищенням всього живого на світі. Як не дивно, але він скоїв лише шість воєнних злочинів. Одне з його порушень - рабство. Але, за словами Зегенхаген, визначити це було не так і просто.

Команда експертів вирішила, що коли Білі Блукачі вбивають цивільних, до чого вони схильні, це рахується за один злочин. Але коли цивільних повертають до життя для служби в армії мертвих - це вже підневільне, хоч і посмертне, служіння. І це другий воєнний злочин. Добре, що Король Ночі більше не перетворює на живих мерців дітей.

Джон Сноу, як виявилося, скоїв не менше злочинів, ніж Король Ночі. Улюблений бастард глядачів в кінці сього сезону виявився зовсім не напівкровкою, а сином Таргаріанів і Старків. А потім стався інцест з Дейнеріс. І це було дивно. У всякому разі, новий Король Півночі шість раз порушив міжнародні гуманітарні закони. Тому що, як виявилося, Джон не проти робити солдатів з дітей. І він так робив щонайменше чотири рази. Один з цих маленьких солдатів - бідний і невинний Оллі - згодом взяв участь у вбивстві Сноу. І за це Оллі повісили. На щастя для шанувальників серіалу, ніч сповнена темряви, і трохи світла повернуло Джона до життя.

Читайте такожСкладено рейтинг найбагатших сімей у «Грі престолів»

Звісно ж Король Півночі лишається виправданим. Адже він багато разів виконував міжнародні закони війни, захищаючи цивільних і надаючи догляд полоненим. У всякому разі, дискримінація живих не працює під час підготовки до битви з армією зомбі.

"Білим блукачам байдуже, чи ми вільний народ, чи ворони. Ми всі для них одне і те ж: м'ясо для їхньої армії", - сказав Сноу.

Як не дивно, але, здавалося б, один з найбільших садистів "Гри престолів" король Джофрі виявився винним лише у трьох порушеннях. Однак, легко допустити, що він би міг скоро зрівнятися з Рамсі Болтоном, якби його не отруїли.