Як правильно ставити наголос "листОпад" чи "листопАд"? Не всі знають цей маленький секрет / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото скріншот

Найвідоміший мовознавець України Олександр Авраменко записав показовий урок про провальний наголос у слові "листопад" на прикладі помилки української актриси театру та кіно Ірми Вітовської.

Він показав фрагмент запису одного з ефірів за її участі на телебаченні, в якому Вітовська неправильно вимовляє це слово. Тож як правильно: "листОпад" чи "листопАд" - вчитель пояснив у своєму експрес-уроці

"Слід казати не "листОпад", а "листопАд"", - підкреслив Авраменко.

Також він акцентував, коли ми вже кажемо "листопАд", не потрібно додатково уточнювати, що це саме "місяць". "Й без того зрозуміло, що "листопАд" - це один з осінніх місяців, тож уникайте канцелярських кліше, накшталт: "У травні місяці чи в листопАді місяці", - вказав мовознавець. 

Авраменко пояснив, як вживати підступну конструкцію "за рахунок"

Раніше топ-вчитель України пояснив, як правильно вживати підступну мовну конструкцію "за рахунок". Лінгвіст порадив замість неї використовувати у реченнях слова "коштом", "завдяки" або "використовуючи". Однак для кожного з них є свій контекст - про те, де ліпше вживати слова, Авраменко пояснив на прикладі фраз. 

Вас також можуть зацікавити новини: