oblrada.km.ua

Цього разу Департамент  з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону надав консультації представникам районної ради та органів місцевого самоврядування Віньковецького району Хмельницької області за їх ініціативою.

На початку грудня 2014 року у цьому районі  укладено два договори про співробітництво територіальних громад в частині спільного фінансування (утримання) місцевої пожежної охорони (4 сільські територіальні громади) та в частині створення спільного комунального підприємства «Шляхрембуд» (8 сільських територіальних громад).

У Мінрегіоні привітали таку активність громад. За словами директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Сергія Шаршова,  такий інструмент як «співробітництво територіальних громад» дає реальну можливість громадам вирішити ті проблеми, які роками «нависали» тягарем через брак фінансування.

Відео дня

Нагадаємо, у червні 2014 року за ініціативою Мінрегіону Верховна Рада України прийняла Закон «Про співробітництво територіальних громад». Документ визначає, що співробітництво територіальних громад  - відносини між двома або більше територіальними громадами, що здійснюються на договірних засадах у визначених Законом формах з метою забезпечення соціально-економічного, культурного розвитку територій, підвищення якості надання послуг населенню на основі спільних інтересів та цілей, ефективного виконання органами місцевого самоврядування визначених законом повноважень.

На сьогоднішній день лідерами у питанні співробітництва територіальних громад є Хмельницька, Полтавська та Чернігівська області.