Таку позицію висловив президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов під час відеоконференції з головами обласних рад, повідомляє сайт Харківської облради.

«Як відомо, зараз в Україні 12 тисяч територіальних громад, але більше  половини з них чисельністю менше 3 тисяч чоловік. 

Відео дня

З них у 4809 громадах — менше як 1 тисяча осіб, а у 1129 громадах — менше за 500 осіб, у більшості з них не утворено виконавчі органи відповідних сільських рад, відсутні бюджетні установи, комунальні підприємства тощо. Органи місцевого самоврядування таких громад практично не можуть здійснювати надані їм законом повноваження.

Читайте такожТериторіальні громади вже почали реалізовувати перші договори про співробітництвоБільшість з них не здатні ефективно здійснювати місцеве самоврядування та опікуватися розвитком територій», - охарактеризував ситуацію в державі Чернов.

«На прикладі Харківської області хочемо розпочати об’єднання територіальних громад з «матрьошок», зокрема, з Куп’янська та Лозової. Загалом у державі 88 «матрьошок». Доцільно розпочати моделювання об’Єднання з маленьких громад, які неспроможні сьогодні виконувати повноваження», - зазначив він.