REUTERS

Для боротьби з кліматичною кризою доведеться змінити структуру економік та багато сфер суспільного життя, бо інакше наслідки глобального потепління будуть руйнівними.

Про це генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив на Кліматичному саміті ООН в Нью-Йорку, передає Громадське.

«Якщо прямо зараз ми не змінимо свій спосіб життя, то під загрозою опиниться сама наше життя», - наголосив він.

Відео дня

«Природа у гніві. І ми сильно помиляємося, якщо думаємо, що зможемо її обдурити. Тому що природа нам помститься», - зазначив він.

Читайте також"Як ви смієте!": 16-річна активістка влаштувала "рознос" світовим лідерам на саміті ООН (відео)

«Нинішнє літо стало найспекотнішим за всю історію спостережень, льодовики тануть, піднімається рівень моря, океан окислюється і втрачає здатність поглинати вуглекислий газ. Засухи, пожежі, урагани і повені стають все більш руйнівними», - сказав Генсек ООН.

Він закликав до рішучих дій. Зокрема, у числі найбільш нагальних заходів: скорочення емісій парникових газів, припинення субсидування енергодобувної промисловості і перехід на поновлювані джерела енергії і введення податку на вуглеці.

«Цей саміт - це не саміт розмов. Розмов було вже досить. Це - не саміт переговорів - з природою не можна домовитися. Це - саміт дій. З самого початку я говорив, для «квитка» на саміт недостатньо заготовленої промови, нам потрібні конкретні дії», - додав Генсек.

Як повідомляв УНІАН, останні п'ять років, від початку 2015-го до кінця 2019 року, стануть найгарячішим періодом за всю історію. Відповідну оцінку у неділю, 22 вересня, оприлюднила Всесвітня метеорологічна організація ООН (WMO).