REUTERS

Про відкриття з посиланням на журнал Economic Geology повідомляє Lenta.ru.

Кімберлітові трубки — це вертикальні геологічні тіла, що утворилися під час прориву газів крізь землю, свого роду стародавні вулкани з підземною частиною, яка зруйнувалась. До 90 відсотків алмазів земної кори знаходиться в кімберлітових трубках. Жителі Західної Африки просіюють річкові відклади в пошуках рідкісних алмазів, що потрапили на поверхню, але систематичний пошук кімберлітових трубок в джунглях поки був неможливий.

Стівен Хеггерті, який займався геологорозвідкою у Ліберії з 1970-х років, шукав мінерали, які вказують на кімберліт, отримуючи зразки ґрунту стрижнями з гофрованої сталі. У 2013 році вчений знайшов кімберлітову трубку завдовжки 500 і шириною 50 метрів, яка вже дала чотири алмази.

Відео дня

Читайте такожУ Нью-Йорку за $ 22 мільйони продали діамант вагою 100 каратів (фото)

Хеггерті звернув увагу на своєрідну рослину, яка присутня в грунті тільки над трубкою. Його ходульні корені, розташовані в повітрі, нагадують мангрові рослини, а довгі листки використовуються місцевими жителями в якості покрівельного матеріалу. Хеггерті списався з ботаніками з Великобританії і США, які визначили рослину як пандан канделябровий — представника маловивченого сімейства, яке зустрічається від Камеруну до Сенегалу.

Ймовірно, рослина пристосувалося до кімберлітових грунтів, багатих магнієм, калієм і фосфором — природними добривами.