На Дніпропетровщині зменшується популяція птахів / фото УНІАН

У зв’язку з холодами та сніжними зимами на Дніпропетровщині спостерігається зменшення популяцій майже всіх видів птахів.

Про це сьогодні, 1 лютого, під час прес-конференції в ІА «МОСТ-Днепр» розповів доцент кафедри зоології та екології ДНУ ім. О. Гончара, кандидат біологічних наук Олександр Пономаренко, передає Дніпроград.

Читайте такожОрнітологи радять не загодовувати хлібом лебедів, які влаштувалися на Дніпрі (відео)

Відео дня

За його словами, ще три роки  тому смертність птахів була на нижчому рівні. Але внаслідок того, що зима стала більш сніжною, птахам важче шукати собі корм. Проте нічого аномального у зменшенні популяції немає. Воно спостерігається напливами.

Ще однією причиною смертності птахів є їхня потужна енергоємність.

«Птахам для польоту потрібно дуже багато енергії, яку вони отримують з їжі. Якщо, наприклад, людям за добу потрібно вживати 5% їжі відносно своєї ваги, то птахам – 50-60%. На жаль, такої кількості насіння вони не знайдуть під снігом», - зазначив Олександр Пономаренко.

Фахівець зазначив, що єдиним виходом для збереження популяції птахів є годівнички з правильно підібраним кормом.

Незважаючи на все, з початком весни популяції поступово відновлюються. Деякі птахи, як-от лебеді, качки, горобці, можуть відновлюватися самі по собі, а червонокнижні птахи – канюки, орлани – потребують людської допомоги.