Щур своїми зубами може розкусити кокос / фото academic.oup.com

Раніше невідомий вид півметрових щурів, які лазять по деревах, зоологи виявили на Соломонових островах.. Про знахідку вчені розповіли в журналі Journal of Mammalogy, як пише "Газета.ру".

Чутки про гігантського щура, що живе на деревах і своїми зубами може розкусити кокос, дійшли до зоолога Тайрона Лавері ще в 2010 році, під час його першої поїздки на Соломонові острови. Через сім років його команда все ж таки змогла знайти тварину, що отримала назву Uromys vika.

Читайте такожУ Кенії знайшли рідкісних білих жирафів (фото, відео)

Відео дня

Це перший вид щурів, відкритий на Соломонових островах за останні 80 років. Аналіз ДНК і порівняння характеристик з рештою вісьмома видами щурів, що мешкають на Соломонових островах, підтвердив, що мова йде про раніше невідомий вид. Маса тіла щура доходить до кілограма, довжина разом з хвостом – до півметра. Вони дійсно здатні забиратися високо на дерева. Як пацюки гризуть кокоси, вчені поки не бачили, але з'ясували, що вони прогризають дірки у великих горіхах з товстою шкаралупою.

Відразу після відкриття вид був віднесений до таких, що знаходяться на межі зникнення. Вчені відзначають, що, можливо, якщо б вони не шукали гігантських щурів цілеспрямовано, то їх могли б так і не відкрити.