В Україні через негоду можуть подорожчати овочі та фрукти / фото УНІАН

 В Україні найближчими вихідними 12-13 січня через негоду можуть подорожчати овочі та фрукти, повідомив голова асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожУкраїнська картопля за рік подорожчала майже вдвічі

"Найближчими вихідними варто очікувати цінових стрибків і відсутності деяких продуктів. Ніяких теорій змови - лише погода. Ми вже спостерігали це минулого року, коли температура різко знизилася, а дороги засипало снігом. Через неможливість доставити продукти вчасно вже зараз відбуваються цінові стрибки. Так, картопля наприкінці грудня коштувала в Києві від 7-8 грн за кілограм. Зараз кілограм уже стартує від 10 грн, а іноді доходить до 20 грн. І хоча прогнози Асоціації постачальників торговельних мереж передбачали зростання її вартості, але цей стрибок більше пов'язаний із тим, що частина людей і господарств не хоче продавати її, щоб не зіпсувати, а інші не можуть вчасно довезти через складні погодні умови, особливо в сільській місцевості", - написав Дорошенко.

Відео дня

Експерт зазначив, що до "групи ризику" продуктів, ціна на які може сильно зрости у вихідні дні, потрапляють овочі, зокрема, картопля, морква, буряк, усі види капусти та цибулі, українські помідори, зелень - петрушка, кріп, шпинат, усі салати, а також гриби, яблука та груші.

За словами Дорошенка, в першу чергу дефіцит може виникнути на ринках, але може "зачепити" й окремі магазини, особливо в регіонах, де прогнозується погіршення погоди, а саме в Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Дніпропетровській, Харківській, Донецькій та Луганській областях.

"Також морози впливатимуть і на ціноутворення в більш значній перспективі. Витрати на тепло закладатимуться в собівартість продукції, що буде потроху підвищувати вартість продукції хорошої якості", - підкреслив Дорошенко.

Водночас, додав він, на ринку з'явиться велика кількість овочів і фруктів, які постраждали від низької температури або швидко псуються. За словами експерта, їх вартість буде помірно невисокою, але відповідатиме якості.

Як повідомляв УНІАН, інфляція в Україні в грудні 2018 року в річному вимірі - порівняно з груднем 2017 року - становила 9,8%, уповільнившись із 13,7% в аналогічному вимірі роком раніше.