Ілюстрація REUTERS

Українським картоплярам не вистачає стимулів, щоб продовжувати і розвивати виробництво, вони вважають необхідним, щоб держава повернула програми підтримки галузі.

Читайте такожУкраїна встановила рекорд з експорту овочів та фруктів

Про це на прес-конференції повідомила директор Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

Відео дня

"Висока собівартість виробництва і боязнь ринку землі можуть вплинути на те, що український ринок картоплі фактично загине. Будь-яких стимулів триматися за картоплярство в українських виробників немає", - сказала вона.

За її словами, боротися за галузь підприємці не намагаються – значно легше перейти на зернові та олійні культури, які можна продати за валюту. При цьому один гектар під вирощування картоплі потребує 75 тисяч гривень вкладень, а кукурудзи - 12 тисяч гривень.

Вирощену картоплю підприємствам ніде зберігати – все сховища промислових господарствах України вміщають близько 300 тисяч тонн, а внутрішнє споживання картоплі в країні становить 4 мільйони тонн на рік.

"Для того, щоб прожити цикл з осені й до травня на картоплі, необхідно мати промислові сховища щонайменше для 1,5 мільйона тонн. Це дозволить забезпечити всього-на-всього супермаркети та оптові сільгоспринків, решта буде торгуватися, як заведено у нас, на базарчиках, з землі", - додала Руженкова.

У зв'язку з цим представники галузі закликають повернути програми підтримки картоплярства за такими напрямами: компенсація вартості будівництва картоплесховищ, відшкодування вартості вітчизняної техніки для зрошення і техніки для доопрацювання продукції (сортування і миття). Аналогічні програми держпідтримки існували лише у 2011-2012 роках.

Як вважає власник фермерського господарства "Аделаїда" Сергій Рибалко, Україні також потрібно ввести дзеркальні квоти на імпорт для захисту вітчизняного ринку картоплі.

"Ми говоримо не про обмеження імпортної продукції, а про проходження нормальних карантинних умов, які існують в Європі та Росії стосовно української продукції, такі ж мають з'явитися й у нас для ввезення імпортної картоплі в країну", - сказав експерт.

Він додав, що проходження через митницю білоруської картоплі забирає лише один день, а українським виробникам складно отримати дозвіл на переміщення продукції усередині країни, не кажучи вже про експорт.

Як повідомляв УНІАН, Україна у 2019 році збільшила імпорт картоплі, переважно з Росії, в 43 рази - до рекордних 250 тисяч тонн.