Встановлено історичний максимум за обсягами імпорту фруктів / Ілюстрація REUTERS

Минулого року Україна імпортувала близько 1 мільйона тонн різних фруктів, що є рекордом за всю історію незалежності країни.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Читайте такожТуреччина стала головним постачальником екзотичних фруктів до України

Відео дня

"Це історичний максимум за обсягами імпорту фруктів, що перевищує аналогічний показник попереднього року на 8% і в 1,5 раза – показник п'ятирічної давності", - йдеться в повідомленні.

Експерти відзначили, що в Україну завозяться переважно фрукти і ягоди, які не можуть вирощуватися в нашій країні через відсутність необхідного клімату.

"Виняток становлять тільки яблука, але їх частка в загальній структурі імпорту незначна - всього 1%", – повідомили в УКАБ.

Безумовний лідер імпорту - банани, які становлять третину всіх поставок фруктів в Україну. Торік в нашу країну завезли понад 320 тис. тонн цих фруктів.

Далі йдуть мандарини (187 тис. тонн, або 19% обсягу імпорту), апельсини (90 тис. тонн, або 9%), лимони (65 тис. тонн, або 7%) і персики (48 тис. тонн, або 5%).

Найбільші темпи зростання демонструють поставки грейпфрутів і хурми, обсяги імпорту яких подвоїлися за останні п'ять років. Зокрема, у 2020 році Україна закупила 40 тис. тонн хурми та 39 тис. тонн грейпфрутів.

Що цьому передувало

Україна за підсумками 2020 року скоротила експорт агропродовольчої продукції в країни Євросоюзу на 10,8% – до 6,53 мільярда євро.

У 2020 році Україна збільшила імпорт фруктів на 18% – до 795 мільйонів доларів, переважно за рахунок цитрусових, бананів та інших екзотичних плодів, а головним постачальником екзотичних фруктів в Україну стала Туреччина.