Директор "Українського клубу аграрного бізнесу" вважає, що Кабмін хоче в рази збільшити податки для сільгоспвиробників / фото REUTERS

Провідні асоціації сільгоспвиробників - члени Всеукраїнського аграрного форуму висловили стурбованість наміром Кабінету міністрів істотно погіршити податковий тягар для легальних підприємств під слушним приводом детінізації третини аграрного сектора.

Під час прес-конференції в ІА "УНІАН" 17 червня 2021 року аграрії звернулися до спікера та голів профільних комітетів Верховної Ради з вимогою внести до запропонованого Кабміном законопроекту №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо збалансованості бюджетних надходжень" зміни з урахуванням пропозицій представників сільськогосподарської галузі.

За словами генерального директора Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Романа Сластьона, під егідою детінізації галузі даним законопроектом уряд в рази збільшує податки для легальних виробників та істотно розширює повноваження податкових органів, створюючи сприятливий ґрунт для процвітання корупції. При цьому справжньої мети - боротьби з тіньовим сектором, документ не вирішує.

Відео дня

"За нашими підрахунками, сумарно для відповідальних платників податків даний законопроект в комплексі з підвищенням єдиного податку заподіє збитки на 15,3 млрд грн щорічно, а в цілому сільгоспвиробників обкладуть додатковими податками на суму 27,3 млрд грн на рік. Зокрема, існує ініціатива щодо збільшення вдвічі єдиного податку IV групи, на якому знаходяться практично всі сільгоспвиробники. Зараз ця норма із законопроекту №5600 винесена в окремий законопроект, однак можливість її реалізації розглядається. А це загрожує щорічними втратами 5,3 млрд грн для сільгоспвиробників. Щобільше, таке підвищення негативно позначиться також і на місцевих громадах, з якими в більшості сільгоспвиробників укладені благодійні соціальні договори. Вони допомагають розвитку своїх громад, виділяючи кошти на освіту, медицину, культуру. В середньому на ці цілі спрямовується близько 200 грн з 1 гектара землі", - пояснив Роман Сластьон.

Як зазначила директор ОС "Всеукраїнський аграрний форум" Марія Дідух, спочатку ідея законопроекту №5600 полягала в тому, щоб вирівняти податкове навантаження на всіх, хто працює як офіційно, так і не офіційно. 

"Однак нинішня редакція документа передбачає не вирівнювання податків для всіх, а збільшення в рази податкового навантаження для суб'єктів господарювання, які працюють легально. Крім того, документ містить норми, які розширюють повноваження контролюючих органів і надають їм більше інструментів для тиску на бізнес. Наприклад, якщо суб'єкту господарювання пред'явлено підозру в податкових зловживаннях, то ще в період досудового слідства податкові органи мають право накласти арешт на майно виробника, що, по суті, повністю зупиняє діяльність підприємства", - констатувала Марія Дідух.

Однак ключовою проблемою законопроекту заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов назвав явні маніпуляції Кабміну з цифрами встановлюваного для всіх мінімального податкового навантаження в розмірі 5% від нормативно-грошової оцінки землі.

"Таке мінімальне податкове навантаження насправді не є мінімальним.  Мінімальний рівень податкових відрахувань у 5% був би допустимий, якби ця цифра містила єдиний соціальний внесок. Але ЄСВ не включається до ставки мінімального податкового зобов'язання. Виходячи з того, що ЄСВ становить приблизно 1,5%, законопроект №5600 фактично завищує розмір мінімального податкового навантаження на ці 1,5%. Таким чином, ми вважаємо за необхідне знизити ставку мінімального податкового навантаження з 5% до 3,5% від нормативно-грошової оцінки землі. Тоді це буде справедливо", - резюмував Михайло Соколов.

Звертаючись до спікера і народних депутатів України представники аграрної галузі наполягають на неприпустимості виключення з розряду платників податків IV групи розвідників свійської птиці, страусів і перепелів. Крім того, сільгоспвиробники висловили категоричний протест намірам підвищити податок на доходи фізосіб з 5% до 18% при продажу земельної ділянки.