З 18 травня в Україні почне діяти держрегулювання цін на продукти / фото УНІАН

Постанова уряду України про державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування та товари протиепідемічного призначення набуде чинності з 18 травня.

Читайте такожПродавці на тлі карантину підіймають ціни: гречка подорожчала на 50%, картопля на 60%

Про це повідомляється на сайті Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Відео дня

Зокрема, постанова №341 було опубліковано 8 травня 2020 року в газеті "Урядовий кур'єр" і має набрати чинності через 10 днів, тобто 18 травня 2020 року та діятиме до кінця карантину.

З моменту вступу в силу постанови продавці будуть зобов'язані декларувати зміна роздрібної ціни на ці товари при підвищенні її на 5 і більше відсотків.

При запланованому підвищенні цін на 5% і більше, але менш як 10%, застосування роздрібної ціни можливе не раніше ніж через три дні, без урахування дня декларування.

У разі підвищення цін від 10% і більш, але менш як 15%, – застосування ціни можливе не раніше ніж через 14 днів, а у разі підвищення цін на 15% і більше – нові ціни можна застосовувати щонайменше за 30 днів після декларування.

Як повідомляв УНІАН, 22 квітня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження державного регулювання цін на низку продовольчих товарів і товарів протиепідемічного призначення, необхідних для боротьби з поширенням COVID-19.

До переліку соціально значущих продуктів увійшли: вода мінеральна без газу, птиця (тушка куряча), яйця курячі категорії С1, хліб житньо-пшеничний, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (в плівці), крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого сорту, масло вершкове жирністю 72,5%, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з пшеничного борошна вищого сорту).

Що стосується товарів протиепідеміологічного призначення, то до них Кабмін відніс антисептики та дезінфікуючі засоби, а також низку ліків. Крім того, підлягають держрегулюванню двадцять найменувань засобів індивідуального захисту, серед яких медичні маски, рукавиці, костюми, захисні окуляри, респіратори FFP2 та FFP3, бахіли, фільтри для масок та інше.