Загалом за минулий рік "Укрнафта" видобула понад 1,4 мільйона тонн нафти / фото УНІАН

Найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта" в 2018 році збільшила видобуток нафти з конденсатом в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року на 5% - до 1,448 мільйона тонн, а видобуток газу скоротила на 2,3%, до 1,082 мільярда кубометрів, повідомляє прес-служба компанії.

Читайте також"Укрнафта" в 2018 році збільшила в 1,5 рази сплату податків

"У 2018 році "Укрнафта" збільшила видобуток нафти і конденсату і фактично стабілізувала видобуток природного газу. Середньодобовий видобуток нафти і конденсату зріс на 5%, до 3,97 тисячі тонн на добу порівняно з показником 2017 року - 3,78 тисячі тонн на добу. Одночасно середньодобовий видобуток газу продемонстрував незначне зменшення з 3,03 мільйона кубометрів на добу до 2,96 мільйона кубометрів на добу", - сказано в повідомленні.

Відео дня

Наголошується, що при цьому середньодобові показники видобутку вуглеводнів в 4 кварталі 2018 року зросли не лише в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року (що пояснюється ефектом низької бази через вимушену зупинку видобутку на 6 родовищах), але і в порівнянні з показником початку 2018 року. Середньодобовий видобуток нафти з конденсатом в 4 кварталі перевищила 4 тисячі тонн на добу, а газу - 3 мільйони кубометрів на добу.

"Компанії вдалося досягти позитивних виробничих результатів в умовах обмежених інвестиційних ресурсів завдяки ряду операцій на діючому фонді свердловин: переходу на нові продуктивні горизонти, оптимізації капітальних і поточних ремонтів перспективних свердловин, заміні критично зношеного обладнання", - наголошується в повідомленні.

Загалом за минулий рік "Укрнафта" здійснила 17 операцій гідророзриву пласта, завершила капітальний ремонт (ВРХ) на 121 свердловині і провела 93 операції по інтенсифікації видобутку. Завдяки ВРХ, станом на 31 грудня 2018 року, додатково видобуто 58,4 тисячі тонн нафти і конденсату і 74,2 мільйона кубометрів газу. Операції по інтенсифікації дали додаткові 27,2 тисячі тонн нафти та 12,4 мільйона кубометрів газу.

Як повідомляв УНІАН, "Укрнафта" в 2017 році скоротила видобуток нафти на 9,2% - до 1,4 мільйона тонн, також в компанії на 14,8% знизився видобуток природного газу - до 1,1 мільярда кубометрів.

Падіння виробничих показників компанії пов'язано з тим, що Державна служба геології та надр протягом декількох місяців блокувала видачу спецразразрешений на видобуток нафти.

У 2017 році закінчився термін дії 9 ліцензій "Укрнафти". Спроби компанії продовжити ліцензії були заблоковані Держгеонадр. Внаслідок цього, з квітня по червень 2017 року "Укрнафта" була змушена зупинити видобуток на шести родовищах.

Довідка УНІАН. "Укрнафта" – найбільша публічна нафтогазова компанія України. На її частку припадає близько 70% видобутку нафти і конденсату, а також 11% видобутку газу в Україні. "Укрнафта" є одним з найбільших гравців на роздрібному ринку нафтопродуктів України: компанії належать понад 560 АЗС по всій території країни.