Фото УНІАН

Генеральний директор "Енергоатом–Трейдинг" (підрозділ НАЕК "Енергоатом") Сергій Бедін вважає, що ДП НЕК "Укренерго" не готове до запровадження нового ринку електроенергії, запланованого на 1 липня 2019 року.

Про це він заявив в інтерв'ю «Енергореформі».

"Ми бачимо, що терміни виконання "Укренерго" багатьох передбачених законом (закон "Про ринок електричної енергії" - ред.) кроків або зірвані, або під високою загрозою зриву. Згідно з Кодексом комерційного обліку, на цю компанію покладено функцію Адміністратора комерційного обліку. Програмне забезпечення для адміністратора поки не закуплено і навіть тендер не оголошено", - заявив Бедін.

Відео дня

Відповідаючи на питання, чи вдасться дотримати заплановані терміни введення нової моделі енергоринку, він зазначив, що "Укренерго" уклало контракт на поставку необхідного програмного забезпечення, але контракт поки що перебуває на стадії впровадження. "Представники "Укренерго" неодноразово заявляли про наявність проблем як з оплатою, так і з впровадженням цього програмного забезпечення. Тому дата 1 липня 2019 року (введення конкурентного ринку електроенергії – ред.) досить сумнівна", – зазначив керівник компанії "Енергоатом–Трейдинг".

"Укренерго" у всіх своїх публікаціях в ЗМІ про цю проблему замовчує. Вони готуються до запуску балансуючого ринку, до виконання функції адміністратора розрахунків, а ось до запуску комерційного обліку не готуються. А це наріжний камінь. Немає тих терезів, на яких виробники будуть "робити" електроенергію за всіх етапах технологічного циклу – від виробника до споживача" - стверджує Бедін.

"Зараз функцію обліку, замість "Укренерго", виконують колишні обленерго в особі операторів систем розподілу – ухвалою НКРЕКУ. Все працює за тимчасовою схемою. Коли перестане існувати "Енергоринок" ‒ нинішній головний оператор комерційного обліку, тоді взагалі ніхто не буде зводити дані по країні. В "Укренерго" немає програмного забезпечення, "Енергоринок" вже цього не робить. Крапка. Колапс" - сказав С. Бедін, коментуючи проблемну ситуацію з програмним забезпеченням "Укренерго", внаслідок якої заплановане з 1 липня 219 року впровадження нової моделі енергоринку може не відбутися.

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року в Україні розпочався перший етап реформи ринку електроенергії. Зміни прописані в законі "Про ринок електричної енергії", який набув чинності 11 липня 2017 року. З січня по липень буде проходити перехідний період, а з 1 липня він повинен бути впроваджений. На зміну нині існуючої моделі прийде ринок, який включає ринок "двосторонніх договорів" (бізнес-споживачі зможуть безпосередньо купувати у виробника електроенергію), ринок "на добу вперед" (договір буде діяти один операційний день), "внутрішньодобовий ринок" (контракт на постачання електроенергії буде "сьогодні на сьогодні") і "балансуючий ринок". Реформа передбачає запровадження європейської моделі, яка повинна стимулювати конкуренцію та появу нових гравців.