Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ має намір у вересні вирішити питання щодо транзиту російського газу через Україну після 2019 року. 

Читайте такожЗапасний варіант: «Нафтогаз» запропонує «Газпрому» контракт не на транзит, а на «своп» газу

Як передає кореспондент УНІАН, про це Зеленський заявив під час спільної з президентом Європейської Ради Дональдом Туском і президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером прес-конференції в Києві. 

Відео дня

«Наскільки я знаю, хочуть продовжувати розмову (транзиту російського газу через Україну – УНІАН) у грудні, але це енергетична безпека для України і я сказав свою позицію і позицію нашої команди, що саме у вересні ми хочемо вже сідати за стіл переговорів і вирішити це питання. Я думаю, що ми вирішимо», - заявив він.

Як повідомляв УНІАН, 21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

24 квітня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович повідомив, що черговий раунд переговорів у форматі Україна, Росія і Європейська комісія щодо транзиту російського газу через Україну після 2019 року може пройти наприкінці травня, одразу після обрання нового президента України.

20 травня, після інавгурації президента Володимира Зеленського, Марош Шефчович заявив, що Європейський Союз має намір якомога швидше відновити тристоронні переговори щодо транзиту блакитного палива.

За словами виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, «Газпром» спеціально відкладає проведення переговорів до формування нового уряду в Україні за результатами парламентських виборів.