Росія "нібито" чекає формування нового уряду в Україні / фото УНІАН

Переговори у форматі Україна, Росія і Європейська комісія про транзит російського газу через Україну після 2019 року відкладаються, і лише у вересні «Газпром» буде готовий обговорити час проведення наступної зустрічі в тристоронньому форматі.

Читайте такожУ "Нафтогазі" запевнили, що офіційно не отримували пропозицій щодо мирової угоди від "Газпрому"

Про це на своїй сторінці в Facebook написав виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Відео дня

«На жаль, як ми чуємо, тристороння зустріч знову відкладається. Її не буде ні в червні, ні в липні, ні в серпні. І лише у вересні російська сторона буде готова обговорювати час наступної зустрічі», - написав він.

На його думку, російська сторона тепер «нібито» чекає формування нового уряду в Україні за результатами парламентських виборів. Він зазначив, що схожа ситуація була і з президентськими виборами, які «Газпром» використовував як виправдання перенесення тристоронніх зустрічей.

«Насправді причина очевидна - після того як Україна і ЄС зайняли консолідовану позицію, що транзит через Україну має здійснюватись за справедливими європейськими правилами, для РФ ці переговори стали нецікавими. Схоже, що РФ чекає «переговорників», які будуть здавати інтереси України, а не домовлятися про цивілізовані і справедливі правила для всіх сторін», - пояснив Вітренко.

Як повідомляв УНІАН, раніше Вітренко заявляв, що російська сторона відмовилася проводити тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України у травні після обрання нового президента, як передбачалася раніше, при цьому РФ також не погодила і переговори на червень.

21 січня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ з питань транзиту газу після 2019 року.

24 квітня віце-президент Європейської комісії Марош Шефчовіч повідомив, що черговий раунд переговорів у форматі Україна, Росія і Європейська комісія про транзит російського газу через Україну після 2019 року може відбутися наприкінці травня, одразу після обрання нового президента.

20 травня після інавгурації президента Володимира Зеленського, Марош Шефчовіч заявив, що Європейський Союз має намір якомога швидше відновити тристоронні переговори щодо транзиту блакитного палива.