Марош Шефчович / REUTERS

За підсумками сьогоднішніх переговорів у Брюсселі віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович оголосив про те, що наступні переговори з транзиту газу у форматі Україна - Росія - Європейська комісія заплановані на кінець жовтня 2019 року. Про це він повідомив в ході прес-конференції.

Читайте також«Газпром» вперше допустив можливість укладення контракту з «Нафтогазом» за європейськими правилами

Шефчович зазначив, що для укладення нового транзитного контракту сторони повинні виконати низку завдань. Так, наприклад, Україна повинна просунутися у відокремленні газотранспортної системи від «Нафтогазу» і в імплементації європейського законодавства.

Відео дня

Також до цього часу повинні бути узгоджені три ключових питання майбутнього контракту - його тривалість, обсяги транзиту і тарифи.

«Фінальне рішення може бути ухвалено до кінця жовтня», - сказав єврокомісар.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори Україна-ЄС-РФ щодо транзиту газу через територію України.

Переговори зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС в майбутный рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.