Ілюстрація REUTERS

Серед основних питань у рамках переговорів про нову програму з Міжнародним валютним фондом є питання бюджету на 2020 рік, ринку землі та відновлення відповідальності за незаконне збагачення, але немає питання підвищення ціни на газ.

Читайте такожАктивні і динамічні: Маркарова прокоментувала перебіг переговорів з МВФ

Про це заявив очільник Національного банку України Яків Смолій в інтерв'ю «Голосу Америки» у Вашингтоні, США.

Відео дня

За його словами, Україна продовжує переговори з МВФ щодо майбутньої програми, і серед основних питань — ухвалення низки законопроектів, бюджет 2020 року, питання ринку землі та відновлення відповідальності за незаконне збагачення.

«Питання ціни на газ не порушується, тому що уряд затвердив свого часу постанову, якою регулюються тарифи. Також нинішня ситуація на світовому ринку досить сприятлива, ціни на газ знизилися, тому про підвищення ми поки не говоримо», - сказав Смолій.

За його словами, також на переговорах не стоїть питання «ПриватБанку», але воно потребує вирішення, оскільки у 2016 році націоналізація була проведена відповідно до закону, і сьогодні чинне законодавство не передбачає повернення банку колишнім акціонерам.

Також очільник НБУ відзначив, що питання незалежності Національного банку і тиску на нього було був одним з найактуальніших протягом останніх кількох місяців, але на сьогодні регулятор не відчуває тиску від президента або уряду.

Довідка УНІАН. Чергова оціночна місія МВФ працювала в Києві з 12 по 26 вересня. За підсумками місії в МВФ заявили, що обговорення нової трирічної програми розширеного фінансування для України продовжиться в найближчі тижні.

У Національному банку України оцінювали потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозували отримання перших двох мільярдів до кінця року.

За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, українська делегація в США продовжить переговори з МВФ щодо нової трирічної програми, старт якої очікується цього року.