Росії доведеться компенсувати захоплене майно компанії в окупованому Криму / УНІАН

Верховний суд Швейцарії залишив у силі арбітражне рішення стягнути з Росії на користь найбільшої нафтовидобувної компанії України "Укрнафта" 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму, повідомила прес-служба підприємства.

Читайте також"Укрнафта" вимагає стягнути $50 мільйонів з Росії через захоплення АЗС компанії в Криму

"Рішенням від 12 грудня 2019 року Верховний суд Швейцарії залишив без задоволення заяву Російської Федерації про скасування міжнародного арбітражного рішення на користь ПАТ "Укрнафта", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що таким чином, арбітражне рішення про відшкодування за експропріацію інвестицій в Криму залишається в силі.

За інформацією компанії, 12 квітня 2019 року міжнародний арбітражний суд присудив стягнути з Російської Федерації в користь ПАТ "Укрнафта" понад 44 мільйонів доларів США компенсації за експропріацію інвестицій "Укрнафти" в Автономній Республіці Крим.

У травні 2019 року Російська Федерація звернулася до Верховного суду Швейцарії з вимогою скасувати це рішення міжнародного арбітражного суду.

У компанії зазначили, що 12 грудня Верховний суд Швейцарії своїм рішенням відмовив Російській Федерації.

"Крім того, Верховний суд Швейцарії зобов'язав Російську Федерацію виплатити ПАТ "Укрнафта" 155 тисяч швейцарських франків судових витрат. ПАТ "Укрнафта" розраховує на те, що Російська Федерація поставиться до остаточного рішення Верховного суду Швейцарії з повагою і проявить цивілізованість у виконанні принаймні цього рішення", – підкреслили в компанії.

В "Укрнафті" зазначили, що рішення Верховного суду Швейцарії від 12 грудня 2019 року є остаточним і оскарженню не підлягає. Це рішення ставить крапку в спробах Російської Федерації позбавити ПАТ "Укрнафта" можливості отримати компенсацію за експропрійовані в АР Крим інвестиції.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року, незабаром після анексії АР Крим Російською Федерацією, незаконні збройні формування держави-агресора захопили адміністративні приміщення та 16 автозаправних станцій "Укрнафти".

У жовтні 2014 року "Укрнафта", керуючись положеннями ч. 1 ст. 9 Угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій, повідомила державі-агресору – Російської Федерації про порушення прав "Укрнафти".

Водночас Російська Федерація проігнорувала повідомлення компанії про наявність спору щодо угоди.

У зв'язку з цим, керуючись ч. 2 ст. 9 угоди, 3 червня 2015 року "Укрнафта" передала спір на розгляд в арбітражний суд ad hoc відповідно до Арбітражного регламенту Комісії.

12 квітня 2019 року арбітражний суд своїм рішенням стягнув з Російської Федерації на користь "Укрнафти" 44,4 мільйона доларів компенсації за експропріацію майна компанії в анексованому Криму.