Володимир Путін / REUTERS

Російська сторона у своїх діях випливатиме з прийнятого Стокгольмським арбітражем рішення про спір за транзитним контрактом.

Читайте такожЙмовірність підписання нового контракту з "Газпромом" з кожною хвилиною зменшується до нуля - Коболєв

Про це повідомляє БизнесЦензор з посиланням на прес-службу Кремля.

Відео дня

"Ви сказали з приводу трьох мільярдів. Звертаю вашу увагу, що частина наших резервних коштів з Фонду національного добробуту Росії вкладена в українські цінні папери – три мільярди доларів якраз. Є вже рішення суду в Лондоні з цього приводу, яке не виконується", – зазначив Путін.

Водночас російський президент визнав заборгованість "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

"Я переконаний, як юрист за базовою освітою, що це рішення Стокгольмського арбітражного суду має не юридичний, не правовий характер, а скоріше політичний. Одне з обґрунтувань (присутнім тут теж здасться це дивним, але це цікаво) рішення Стокгольмського суду, там прописано: "...у зв'язку з важким економічним становищем в Україні". Нісенітниця якась просто... Ну ладно, рішення суду є, це правда, і ми маємо з цього випливати", – заявив Путін.

При цьому російський президент згадав про рішення Стокгольмського арбітражу у контексті переговорів про майбутнє транзиту газу через Україну.

"Ми будемо виходити з цього і будемо шукати прийнятне для всіх рішення, в тому числі й для України, зберігаючи, як я вже багато разів говорив, попри будівництво нових інфраструктурних об'єктів, таких як "Північний потік - 1", "Північний потік - 2", "Турецький потік", будемо зберігати транзит через Україну. Питання в обсягах цього транзиту і в терміни, на які можна укласти контракт", – сказав Путін.

Президент РФ зазначив, що Росія зацікавлена зберегти український маршрут постачання газу до Центральної та Південної Європи.

"Я думаю, що ми домовимося. До речі кажучи, ми на шляху до цих домовленостей. І ми будемо прагнути до того, щоб і українська сторона була задоволена цими домовленостями. У нас немає жодного бажання загострювати ситуацію в енергетиці, так і використовувати це для впливу на ситуацію на самій Україні", – заявив Путін.

Як повідомлялося, раніше російський президент Володимир Путін заявив, що РФ у питанні продовження транзиту газу наполягає на відмові української сторони від стягнення з російського "Газпрому" 3 мільярдів доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу і від претензій за рішенням Антимонопольного комітету на 7 мільярдів доларів.

Як повідомлялося раніше, російська сторона неодноразово закликала припинити спроби "Нафтогазу України" стягнути з "Газпрому" 2,6 мільярда доларів (близько 3 мільярдів доларів з урахуванням відсотків) за рішенням Стокгольмського арбітражу до розгляду апеляції. Однак Україна такий варіант відкинула.