Ілюстрація REUTERS

Головний принцип Національної програми справедливої трансформації вугільних регіонів, яку розробить Міністерство розвитку громад і територій, - жодну шахту не може бути закрито, доки "гірники" не отримають нову роботу з гідною оплатою праці.

Читайте такожУкраїна не може реалізовувати все видобуте вугілля - міністр енергетики

Як передає кореспондент УНІАН, про це президент України Володимир Зеленський заявив на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України.

Відео дня

"Трансформація вугільних регіонів має бути справедливою, і це не зараз, це тривалий процес, протягом якого потрібно буде вугілля. Поступово ми маємо створювати економічні можливості для розвитку вугільних регіонів. Для цього Міністерством розвитку громад і територій буде розроблена Національна програма справедливої трансформації вугільних регіонів. Її головний принцип – жодну шахту не може бути закрито або ліквідовано, доки люди не отримають нову, безпечну роботу з гідною оплатою", - сказав він.

За словами Зеленського, програма також має розв'язати проблему доступу до освіти шахтарів через створення стипендіального фонду.

Президент також доручив провести аудит стану всіх шкіл у шахтарських містах.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища шукає нові робочі місця для шахтарів, оскільки видобуток вугілля є збитковим та становить шкоду для екології.