Зеленський заявив, що Міненергетики умисно виводило атомні енергоблоки в ремонт / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Міністерство енергетики умисно виводило атомні енергоблоки в ремонт для того, щоб збільшити частку виробництва на теплоелектростанціях.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час прес-конференції, присвяченій двом рокам його роботи.

Читайте такожПрезидент назвав причину звільнення Коболєва з "Нафтогазу"

Відео дня

"Ви знаєте, що міністерство енергетики керувало тим, щоб виводити в той чи інший час дешеву генерацію, а це – "атомка", на ремонт блоки "Енергоатому" саме в той час, коли йшов опалювальний сезон, в пік. Навіщо це робилося? Щоб збільшити теплову генерацію, працювали шахти. Таким чином був серйозний тиск і хук по "Енергоатому", - сказав він.

Президент сказав, що це вдарило, як по "Енергоатому", так і по країні, оскільки теплова генерація коштує дорожче.

"Багато зацікавлених сторін і груп. Не тільки українців у цій ситуації, тому потрібно боротися з кожним підприємством окремо", - додав він.

Імпорт електроенергії з Росії: як розвивалися події

  • У січні 2021 року Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі після майже дев'ятимісячної заборони регулятора.
  • Україна 1 лютого 2021 року відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії через дефіцит електрики в піковий зимовий період.
  • У березні президент України Володимир Зеленський підтримав обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, у зв'язку з чим доручив секретарю Ради національної безпеки та оборони Олексію Данилову представити проекти відповідних рішень.
  • 13 травня президент Володимир Зеленський підписав закон, який забезпечує можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії держкомпанії "Укренерго" за моделлю відділення ISO (Independent System Operator).
  • Законом також передбачається можливість міністра енергетики ініціювати заборону в Україну імпорту електричної енергії з країн, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства (Російської Федерації та Республіки Білорусь).
  • 18 травня 2021 року Міненергетики виступило з проханням заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.