Постанова Кабміну дозволяє прийняти в експлуатацію обхідну трасу нафтопроводу / Ілюстрація REUTERS

"Укртранснафта" введе в експуатацію ділянку виносу нафтопроводу "Броди-Держкордон" (МН "Дружба"), побудований понад 10 років тому з метою підвищення рівня техногенно-екологічної безпеки експлуатації нафтотранспортної системи України.

Про це повідомляє прес-служба компанії з посиланням на рішення Кабміну.

Читайте такожУкраїна почала скорочувати запаси газу в сховищах

Відео дня

Зазначається, що постанова Кабміну дозволяє прийняти в експлуатацію обхідну трасу нафтопроводу, яку підприємство побудувало для мінімізації ризиків забруднення одного з найбільших водозаборів Львівщини та Західного регіону України.

"Нафтопровід "Броди-Держкордон" на цій ділянці проходить уздовж русла річки Стрий, наближаючись на окремих ділянках на відстань до 50 м від русла і частково проходить в рамках другої зони санітарної охорони Стрийського водозабору прісних підземних вод. Стрийський водозабір забезпечує питною водою понад 500 тис водокористувачів у Львові, Трускавці, Моршині, Стрию та Дрогобичі", - йдеться в повідомленні.

Хронологія подій

У разі пошкодження нафтопроводу на цій ділянці існує ризик виходу нафти та забруднення річки. З цих причин "Укртранснафта" у 2006 році вирішила винести обидві нитки нафтопроводу "Броди - Держкордон" на ділянці км 157 - км 165 з другого поясу санітарної охорони Стрийського водозабору прісних вод і побудувати нову ділянку нафтопроводу.

"Наприкінці 2008 року будівництво зупинилося через зміни земельного законодавства, хоча на час призупинення будівництва будівельно-монтажні роботи були практично завершені", - додали в компанії.

В "Укртранснафті" зазначили, що введення в експлуатацію затрималося на 10 років через складнощі оформлення права власності або користування земельними ділянками, на яких побудовано нову ділянку нафтопроводу.

Повідомляється, що рішення уряду дозволяє ввести нову ділянку в експлуатацію і приєднати її до діючого нафтопроводу "Броди-Держкордон" в максимально стислі терміни.