ЗАЕС була під загрозою блекаута / фото ua.depositphotos.com

Енергопостачання Запорізької атомної електростанції відновлено по двох лініям живлення - зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська" знову підключена.

"11:00: Ремонтні бригади "Укренерго" повернули в роботу лінію 750 кВ. ЗАЕС вже заживлена за двома лініями", - повідомили у НЕК "Укренерго".

У енергокомпанії нагадали, що високовольтна лінія 750 кВ, яка була основною лінією живлення ЗАЕС, була виведена з роботи в результаті сьогоднішньої ворожої атаки. Після ударів окупантів енергоживлення ЗАЕС відбувалось лише за резервною лінією 330 кВ, що була відновлена ремонтними бригадами "Укренерго" 14 березня.

Відео дня

Ракетна атака на енергосистему

Як повідомляв УНІАН, російські загарбники завдали масованих комбінованих атак по Україні цієї ночі. Близько 7-ї ранку в Енергоатомі заявили, що Запорізька атомна електростанція опинилася на межі блекауту, оскільки під час ракетної атаки на Україну о 5:10 ранку відключилася зовнішня повітряна лінія ПЛ-750кВ "Дніпровська", що з'єднує тимчасово окуповану ЗАЕС із об’єднаною енергосистемою України.

Найбільша у Європі атомна електростанція залишилась зʼєднана з українською енергосистемою лише лінією електропередачі ПЛ-330кВ "Запорізька ТЕС - Феросплавна". Ця лінія нещодавно була відремонтована силами українських енергетиків, оскільки не працювала протягом тривалого часу через пошкодження внаслідок чергового російського обстрілу. 

Від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила 8 повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. У разі їх відмови є загроза розвитку ядерної та радіаційної аварії.

Вас також можуть зацікавити новини: