Кабмін має удосконалити управління "Енергоатом" / фото "Енергоатом"

Президент України Володимир Зеленський підписав указ № 406/2020 "Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики".

Про це повідомила прес-служба Офісу президента.

Читайте також«Енергоатом» з початку року поставив для населення електроенергії на 18 мільярдів гривень

Відео дня

Фінансовий резерв

Уряд має внести до парламенту пропозиції про внесення змін до деяких законів України, якими вдосконалюється механізм використання коштів фінансового резерву для зняття з експлуатації атомних блоків, що формується відповідно до Закону України «Про впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням ядерної безпеки».

Довгострокова стратегія

Крім того, Уряд має розробити довгострокову програму розвитку атомної енергетики в рамках реалізації енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність».

Передача управління "Енергоатомом"

Також Кабмін має забезпечити удосконалення управління державним підприємством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", зокрема прискорити підготовку та проведення корпоратизації зазначеного підприємства та невідкладно опрацювати питання про передачу функцій з управління цим підприємством Кабінету Міністрів України.

Погашення заборгованості

Згідно з Указом, уряд має вжити вичерпних заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася перед виробниками електричної енергії державного сектора економіки в результаті виконання ними спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії та забезпечити недопущення виникнення такої заборгованості надалі.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Реалізація продукції

Станом на 31 серпня 2020 року НАЕК "Енергоатом" реалізував 100% виробленої продукції.