Суд прийшов до висновку, що НБУ перевищив свої повноваження / фото УНІАН

Окружний адмінсуд Києва 30 травня задовольнив позов кіпрських компаній "Інтентост Сістемс ЛТД" і "Мелігант Груп ЛТД" (колишні акціонери банку "Юнісон") і скасував рішення НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку "Юнісон".

Читайте такожФонд гарантування завершивши ліквідацію банку другого збору в іспанії

Як повідомляє finbalance, суд зобов'язав НБУ повернути банку "Юнісон" банківську ліцензію та генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій.

Відео дня

Суд дійшов висновку, що НБУ перевищив свої повноваження, оскільки рішення про ліквідацію банку "Юнісон" було прийняте Нацбанком в період дії постанови Ржищівського міськсуду Київської області про забезпечення позову від 08.06.2018 (у справі №374/163/18 за позовом ПРАТ "Страхова компанія "Юнісон Страхування" до банку "Юнісон", НБУ, ФГВФО про стягнення збитків), яким Нацбанку було заборонено приймати рішення про ліквідацію банку "Юнісон", відкликання його банківської ліцензії, а також будь-яким чином використовувати в роботі постанову правління НБУ № 300/БТ від 28.04.2016 про віднесення банку "Юнісон" до категорії неплатоспроможних.

В ході судового процесу представник НБУ вказував, що постановою Ржищівського міськсуду Київської області від 16.07.2018 (а також постановою Київського апеляційного суду від 21.02.2019, - ред.) були скасовані зазначені заходи забезпечення позову.

Однак Окружний адмінсуд зазначив, що "наявність постанови про скасування заходів забезпечення позову у справі №374/163/18 не спростовує факту прийняття оскаржуваного рішення в період дії постанови про вжиття заходів забезпечення позову".

Нагадаємо, банк "Юнісон" пов'язували з родиною екс-глави Міндоходів Олександра Клименка.

28 квітня 2016 НБУ відніс банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних, як зазначалося - через непрозору структуру власності. На момент прийняття цього рішення акціонерами фінустанови були 11 компаній, зареєстрованих в Республіці Кіпр, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше статутного капіталу банку.

18 червня 2018 НБУ за пропозицією ФГВФО прийняв рішення про ліквідацію банку "Юнісон".

За даними ФГВФО, на 1 січня 2019 вкладникам банку "Юнісон" у рамках гарантійної суми були виплачені компенсації на 118,5 млн грн (99,6% запланованих виплат).