Ілюстрація / REUTERS

Народний банк Китаю (центробанк) знизив у середу курс женьміньбі (офіційна назва китайської валюти) на 313 базисних пунктів, до 6,9996 юаня за 1 долар.

Читайте такожФондовий ринок США через Китай переживши найбільше падіння з початку року

Про це повідомляє ТАСС.

Відео дня

"Згідно зі статистикою нацбанку, це мінімальне значення з 15 травня 2008 року. Центробанк знижує курс юаня до американської валюти вже п'ятий робочий день поспіль", - йдеться в повідомленні.

На думку члена Академії суспільних наук Китаю Юй Юндіна, нинішнє зниження курсу юаня до долара викликане не маніпуляціями регулятора, а заявою американської влади про введення додаткових мит на китайські товари. "Значною мірою це обумовлено підвищенням США імпортних мит відносно Китаю, часткою КНР в міжнародному платіжному балансі, а також песимістичними настроями навколо юаня", - наводить його слова портал "Чжунго вайхуэйван".

Аналогічної точки зору дотримується аналітик банку China Minsheng Bank Вень Бінь.

"У зв'язку зі зниженням темпів зростання світової економіки, скороченням процентних ставок багатьма центробанками та посиленням торгових непорозумінь на міжнародному фінансовому ринку спостерігаються значні коливання. З цієї причини обмінний курс юаня також зазнає значних коливань у зв'язку із ситуацією на ринку і настроями його учасників", - зазначив він.

Як повідомлялося в прес-релізі федерального казначейства США, відомство зарахувало Китай до валютних маніпуляторів. Міністр фінансів США Стівен Мнучін при цьому має намір звернутися до Міжнародного валютного фонду для усунення створених Китаєм нечесних переваг.

ЦБ КНР у вівторок у своїй заяві повідомив, що рішення Сполучених Штатів зарахувати Китай до валютних маніпуляторів негативно позначиться на відновлення глобальної економіки та світової фінансової системи.

За підсумками 2015 року юань подешевшав стосовно долара на 6%, у 2016 році - ще на 6,7%, оновивши кілька мінімальних значень за вісім з половиною років. За підсумками 2017 року юань зміцнився до американської валюти на 6,2%, до 2018 року - опустився на 5,1%.