Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів України припинив повноваження п'яти членів наглядової ради «Ощадбанку» і одного – «Укрексімбанку».

Читайте такожДержбанки за півроку заробили майже 20 мільярдів гривень

Як повідомляється на сайті Міністерства фінансів, відповідні рішення прийняті щодо членів наглядової ради «Ощадбанку» Шевки Аджунера, Олексія Грінченка, Даніеля Білака, Дмитра Власова, Олексія Резнікова, а також Пауля Торстена – в «Укрексімбанку».

Відео дня

Зазначається, що підставою для такого рішення стало узгодження цих призначень Національним банком України.

У Мінфіні зазначили, що відбір кандидатів здійснювали компанії з підбору персоналу на конкурсній основі, а фінальне тестування проводила комісія за участю представників Верховної Ради, президента та уряду.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів наприкінці травня затвердив кандидатури незалежних членів і представників держави в наглядових рад державних банків.

До складу наглядової ради «Ощадбанку» увійшли Шевки Аджунер, Байба Апін, Олексій Резніков, Олексій Грінченко, Міхаель Вайнштейн, Пітер Бріггс, а також Даніель Білак та Дмитро Власов.

До ради «Укрексімбанку» увійшли Пауль Торстен, Стівен Фішер, Дімітрі Чичло, Оляна Гордієнко, Сергій Коновець, Домінік Меню, а також Юрій Буца і Алла Шульга.

У серпні Національний банк повідомив про відмову в погодженні призначення більшості новообраних членів наглядової ради «Ощадбанку», а також голови наглядової ради «Укрексімбанку» Пауля Торстена.

Згідно зі спільною заявою МВФ, ЄБРР і Світового банку, міжнародні партнери України висловились на підтримку дій НБУ, підкреслюючи необхідність жорстких стандартів незалежності і відсутності конфлікту інтересів у наглядових радах держбанків.