Дубінський запропонував ввести в Україні ще один податок - на спорт / фото УНІАН

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Олександр Дубінський пропонує ввести в Україні збір на розвиток спорту за ставкою 1% від угоди при купівлі іноземної валюти в готівковій формі.

Читайте такожПрем'єр пообіцяв зростання податків на шкідливі викиди

Про це йдеться в законопроекті депутата про внесення відповідних змін до Податкового кодексу України, зареєстрованому у парламенті 3 жовтня (№2208).

Відео дня

На думку автора законопроекту, введення збору стимулюватиме громадян та бізнес проводити купівлю-продаж валюти в безготівковій формі, а банки – створювати умови клієнтам для валютообмінних операцій у безготівковій формі.

Експерти прогнозують негативний вплив цієї ініціативи на валютний ринок.

"Насправді будь-який збір - просто спосіб загнати валютний обмін в тінь. Ми це вже проходили зі збором до Пенсійного фонду з купівлі готівкової валюти. Він приносив до бюджету на рік близько 200-300 мільйонів гривень, заганяючи в тінь операції населення на мільярд доларів! Вигідна ця історія лише операторам чорного ринку, які сильно постраждали зі скасуванням цього збору у 2017 році", - написала заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко в Facebook.

За її словами, в бюджеті на 2020 рік на розвиток спорту передбачено 11 мільярдів гривень.

Як повідомляв УНІАН, обов'язковий пенсійний збір з операцій купівлі валюти в готівковій та безготівковій формі за ставкою 0,5% був введений для юридичних і фізичних осіб у 2014 році Законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

На початку 2015 року Законом України "Про внесення змін у Податковий кодекс України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи" ставка збору була підвищена до 2%, при цьому юридичні особи та операції з купівлі безготівкової валюти були звільнені від сплати збору.

З січня 2017 року Верховна Рада України скасувала сплату 2%-го збору на обов'язкове пенсійне страхування з купівлі-продажу валюти.