Ілюстрація REUTERS

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов пропонує впровадити зобов'язання укладати трудовий договір у письмовій формі і дозволити працювати дистанційно і за гнучким графіком.

Читайте такожВ Україні відпустку за свій рахунок можуть збільшити до 30 днів

Про це міністр сказав під час брифінгу про реформування сфери зайнятості населення.

Відео дня

"Зараз трудовий договір можна укладати в письмовій та усній формі, ми хочемо зробити так, щоб договір був лише в письмовій формі, щоб не було недомовленості, що щось пообіцяли, а потім не дали", - сказав він.

Міністр зазначив, що пропонується також дозволити дистанційну роботу і гнучкий графік роботи, і впровадити вимогу виплачувати заробітну плату виключно в грошовій формі.

"Ми пропонуємо в законі чітко прописати ознаки, що є трудовими відносинами. Ми скасовуємо радянську трудову бюрократію актів ... Ми захищаємо на рівні закону фундаментальні права працівника, також права боротися за свої права. Буде посилення можливості страйків", - сказав він.

Також Милованов додав, що трудові книжки не скасовуються, але разом з тим буде електронний реєстр.

За словами міністра, поки що не ясно, яким чином будуть внесені зміни: ухвалення кількох окремих законопроектів або змін до Трудового кодексу.

За інформацією Милованова, також буде розроблений окремий законопроект про профспілки, який регулюватиме взаємини з ними.

«Зміни в нормах щодо профспілок будуть. Але вони ухвалюються, щоб вирівняти права профспілок і дати можливість справжнім профспілкам захищати працівників», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів і Верховній Раді забезпечити доопрацювання і ухвалення нової редакції Трудового кодексу до 1 січня 2020 року.

В Україні діє Кодекс законів про працю, який був прийнятий ще в 1971 році. На думку бізнесу, документ застарів і не відповідає сучасним реаліям.