Ілюстрація REUTERS

У рейтингу Big Mac index від британського журналу The Economist, Україна зайняла 50-те місце. Цей рейтинг відображає наскільки низькі або високі ціни в країні щодо цін у США.

Читайте такожBloomberg: гривня Зміцніла створює для України бюджетний головний біль

Відео дня

За даними видання, в січні 2020 року в Україні один Біг-Мак коштує 57 грн проти $5,67 у США. Таким чином "справедливий" обмінний курс, який зрівнює ціни в Україні і США, становить 10,05 грн за долар, а фактичний обмінний курс - 24,09 грн/$. Згідно з рейтингом, українська гривня "недооцінена" на 58,1%, передає liga.net.

Три останні позиції рейтингу найбільш "недооцінених" валют займають румунський лей (61%), російський рубль (61,2%) і південноафриканський ранд (62%).

Згідно з рейтингом, тільки дві валюти переоцінені: швейцарський франк (+18,4%) і норвезька крона (+5,3%).

false

Нагадаємо, за даними рейтингу Big Mac index за 2018 рік, українська гривня була недооцінена на 65,2%.

У 2019 році гривня стала світовим лідером за темпами зміцнення.

Індекс Біг Мака був винайдений The Economist у 1986 році. Він заснований на теорії паритету купівельної спроможності (ПКС) і використовується як жартівливий показник вартості валюти. В основі дослідження лежить вартість бургера Біг-Мак в мережі фаст-фудів Mcdonald's. Крім індексу Біг-Мака, у світі існують також "індекс латте" та "індекс українського борщу".