Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» щодо вдосконалення діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та встановлення мінімальної суми граничного розміру відшкодування вкладів.

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 256 із 344 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Проектом закону, зокрема, передбачено встановлення мінімальної суми граничного розміру гарантованої суми відшкодування вкладникам за їх вкладами у розмірі не менше 150 тис. грн.

Відео дня

Крім того, пропонується надати повноваження адміністративній раді Фонду змінювати розмір гарантованої суми відшкодування вкладникам за їх вкладами виключно у бік збільшення і розширювати підстави, за яких припиняються повноваження членів адміністративної ради Фонду.

Законопроектом передбачається надання можливості Фонду протягом роботи тимчасової адміністрації неплатоспроможного банку здійснювати оплату витрат такого банку, пов’язаних зі здійсненням оперативної діяльності та проведенням заходів, необхідних для його виведення з ринку, за умови недостатності коштів у банку для оплати таких витрат; встановлення заборони працівникам Фонду розголошувати інформацію, що становить інформацію з обмеженим доступом (у тому числі банківську таємницю), як у період роботи у Фонді, так і після припинення з Фондом трудових відносин; висунення додаткових вимог до уповноваженої особи Фонду на здійснення тимчасової адміністрації неплатоспроможного банку та/або ліквідацію банку.