З'явилися прогнози щодо курсу долара в січні / фото УНІАН

Курс долара в Україні в січні за певних обставин може істотно змінитися - американська валюта злетить в ціні в разі появи нової інформації про можливий наступ Росії.

Таку думку висловив "Обозревателю" керівник відділу аналітики ForexClub Андрій Шевчишин.

На думку експерта, перша половина наступного місяця буде спокійною, а в другій можлива девальвація.

Відео дня

"Січень я б розглядав у горизонті до 28,5 грн/$. Перша половина січня зазвичай досить спокійна для ринку. Населення та бізнес перебувають у Різдвяних та новорічних відпустках. Немає особливо попиту і пропозиції, експортно-імпортна активність низька. В результаті курс триматиметься на позначках, які ми побачимо до кінця року. З невеликими несуттєвими коливаннями", - каже Шевчишин.

Читайте такожКурс долара до кінця тижня зміниться - прогноз

Посилення новинного потоку про нову агресію РФ, прогнозує експерт, може натиснути на інвесторів і вони почнуть виводити з України свій капітал, що натисне на гривню. Ще одним імпульсом для курсу стануть активні закупівлі імпортерами енергоресурсів на світових ринках.

"Якщо ж посилюватимуться військові ризики, то все залежатиме від масштабів. Тут можна розглядати будь-який курс в залежності від того, як будуть реагувати зовнішні інвестори. Плюс населення почне активно знімати гривню і переводити її в Долар, щоб уберегтися від ризиків", – пояснив він.

Своєю чергою аналітик Concorde Capital Євгенія Охтирко прогнозує, що курс у січні залишиться в межах 27-27, 2 грн/$. Вона пояснила, що раніше прогнозувалася стабілізація долара в грудні і закріплення його на нижчих рівнях в січні.

"Така тенденція з'явилася, але, як бачимо, минулого тижня знову посилилися негативні очікування. Це було пов'язано із заявами президента РФ Володимира Путіна про ультиматум щодо НАТО та України. Зараз зберігається невизначеність в частині російсько-українських відносин, і вона не так швидко нівелюється, як очікувалося. Тому буде впливати на курс в грудні та, ймовірно, в січні", – говорить Охтирко.

Читайте такожЯким буде курс долара до кінця року: думки експертів розділилися

Експерт зазначила, що тиснути на курс також буде питання поставок газу. У разі зниження ризиків американська валюта може повернутися в рамки нижче 27 гривень.

"Максимальні можливі значення курсу-27-27, 2 грн/$. Поки я не бачу причин, щоб максимум курсу оновився, але це можливо в разі дуже негативного розвитку подій", – говорить вона.

Курс НБУ на 22 грудня

Національний банк України на середу, 22 грудня, встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,26 грн/дол., тобто гривня зміцнилася на 2 копійки в порівнянні з попереднім показником.

Згідно з даними, офіційний курс гривні до євро на середу встановлений на рівні 30,79 грн/євро, тобто гривня ослабла на 2 копійки в порівнянні з попереднім показником.