Аналітики спрогнозували курс долара до кінця року / Ілюстрація REUTERS

Курс гривні до кінця року може ослабнути до 27,5 грн/дол., при цьому Національний банк навряд чи дозволить гривні знецінитися нижче цього рівня.

Про це йдеться у фінансовому тижневику групи ICU.

"Активні бюджетні видатки, відшкодування ПДВ та збільшення імпорту продовжать тиснути на гривню, але до кінця року НБУ навряд чи дозволятиме курсу слабшати більше ніж до 27,5 грн/дол. Тому коливання триватимуть і надалі, але приплив коштів нерезидентів та потреба експортерів у гривневій ліквідності наприкінці року можуть посприяти збалансуванню курсу цього тижня в межах коридору 27-27,5 грн/дол., але ближче до 27,5 грн/дол.", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що попит на іноземну валюту продовжує тиснути на курс гривні і тримати всіх у напрузі. Збільшення інвестицій нерезидентів не достатнє для збалансування ринку, тож коливання триватимуть і цього тижня.

Читайте такожЯким буде курс долара до кінця року: думки експертів розділилися

За словами аналітиків компанії, зниження температури повітря та передсвяткові приготування збільшують потребу імпортерів у іноземній валюті, а от продавці валюти не поспішають. Адже в разі збереження домінування попиту курс гривні може ще слабшати, особливо в умовах більших видатків із бюджету та відшкодування ПДВ, що можливі вже цього тижня.

"Хоч нерезиденти і придбали майже 1,5 млрд грн ОВДП, це не посприяло збалансуванню ринку, і НБУ був змушений саме у вівторок та середу (коли нерезиденти могли продавати валюту для ОВДП) вийти з інтервенціями з продажу валюти та продати 132,5 млн дол. Пропозиції валюти серед клієнтів банків було недостатньо, щоб задовольнити покупців, і обсяги купівлі були більшими за обсяги продажу", - повідомили в ICU.

Таким чином, у підсумку минулого тижня гривня послабшала на 0,8% до 27,25 грн/дол., хоча з початку року вона все ж укріпилася на 3,8%.

Як повідомляв УНІАН, НБУ на 21 грудня встановив офіційний курс гривні до долара на рівні 27,28 грн/дол., тобто гривня ослабла на 3 копійки у порівнянні з попереднім показником.