Криптомонета присвячена членам Литовської Таріби, які підписали Акт про незалежність Литви / фото lb.lt

Перша у світі колекційна криптомонета випущена в Литві.

Читайте такожУ Мінцифри працюють над легалізацією криптовалют

Про це повідомив центробанк республіки Lietuvos Вапкаѕ.

Відео дня

"Випуск цифрової монети є свого роду мостом, що з'єднує класичну нумізматику зі стрімко розвиваються фінансовими технологіями", - зазначив голова правління банку Вітас Васіляускас.

Фізичний аналог криптомонети присвячений двадцяти членів Литовської Таріби (Ради) - громадським діячам, які підписали 16 лютого 1918 року Акт про проголошення незалежності Литви. Він виглядає як банківська картка, на верхній частині якої йде триколірна смужка в кольорах литовського прапора, під якою розташовані колективне фото членів Литовської Таріби та репродукція автографів, які вони поставили під актом про проголошення незалежності. Номінал монети - 19,18 євро, що відсилає до року прийняття документа. Вага її фізичного аналога зі срібла становить 36,36 грама, тираж - 4 тисячі примірників.

У конкурсі з розробки проекту криптомонети брали участь компанії з Литви, Індії, Польщі та Сінгапуру. Особлива увага приділялася питанням віртуальної безпеки, щоб монета була захищена від копіювання та підробки, а платформа для її продажу була здатна витримати велику кількість запитів клієнтів і протистояти кібернетичних атак. Переможцем стала литовська компанія iTree. Її фахівці створили цифровий жетон (віртуальний аналог монети) і платформу для продажу. Певний набір жетонів можна обміняти на фізичну монету.