У вересні щоденні потоки сирої нафти і нафтопродуктів з Росії в ЄС скоротилися на 390 000 барелів / фото REUTERS

На восьмому місяці повномасштабного російського вторгнення в Україну доходи країни-агресора від експорту нафти скоротилися до найнижчого показника цього року.

Про це пише Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

За підсумками вересня доходи Росії від експорту нафти скоротилися до $15,3 млрд, що є найнижчим показником цього року, на тлі падіння експорту нафти і цін на неї.

Відео дня

Це на $3,2 млрд або 17,3% менше, ніж місяцем раніше. Падіння експорту сирої нафти на 260 000 барелів на день сприяло самому різкому зниженню доходів Росії в цьому році.

У вересні щоденні потоки сирої нафти та нафтопродуктів з Росії в ЄС скоротилися на 390 000 барелів до 2,6 млн барелів. Частка європейського ринку в загальному обсязі експорту країни впала до 35% в порівнянні з 50% на початку 2022 року.

Ще одним ударом по доходах Росії стало зниження цін на нафту. У вересні середня ціна на еталонну нафту марки Urals впала на 8,7% - до $68,65 за барель.

Ембарго на російську нафту:

Неофіційний формат ОПЕК + був сформований в листопаді 2016 року, через невдоволення багатьох нафтовидобувних країн цінами на світовому нафтовому ринку. В організацію входять Азербайджан, Бахрейн, Бруней, Казахстан, Малайзія, Мексика, Оман, Росія, Судан, Південний Судан.

31 травня президент Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що лідери країн ЄС досягли угоди з заборони на експорт російської нафти.

За словами президента Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, нафтове ембарго скоротить близько 90% імпорту нафти з Росії в країни Євросоюзу до кінця поточного року. Пізніше видання Bloomberg повідомило, що Росія продовжує отримувати більший прибуток від продажу нафти.

Євросоюз планує до 2023 року заборонити морський імпорт сирої і очищеної нафти з РФ. США та їхні союзники хочуть обмежити ціни на російську нафту на рівні від 40 до 60 доларів за барель.

3 серпня в ОПЕК + знайшли спосіб стабілізувати ціни на паливо, а 5 вересня прийняли рішення скоротити поставки нафти. Станом на 14 вересня доходи Росії від експорту нафти впали до мінімуму, а 5 жовтня з'явилася інформація про те, що Росія скоротить обсяги видобутку нафти.

Міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що США можуть обмежити ціну на російську нафту до 60 доларів за барель.

Війна проти України та дефолт РФ:

24 лютого 2022 року РФ вдерлася в незалежну Україну

Після вторгнення Росії в Україну агентство S&P знизило кредитний рейтинг РФ з ВВ+ до ССС-.

8 березня 2022 року S & P знизило кредитні рейтинги 52 російських компаній.

Росія допустила дефолт за своїм зовнішнім боргом, оскільки запропонувала власникам облігацій виплати в рублях, а не в доларах.

23 квітня 2022 року були названі терміни повного дефолту Росія.

27 червня 2022 року вперше за сто років Росія оголосила дефолт по суверенному боргу.

30 червня почалося стрімке падіння акцій "Газпрому". Того ж дня слідом за "Газпромом" почалося падіння акцій найбільших російських компаній.

Повномасштабна війна в Україні тільки за один квартал відкинула економіку Росії на чотири роки. Вторгнення стало причиною одного з найтриваліших спадів в історії РФ.

24 серпня Reuters повідомив про те, що Росії вдалося уникнути економічної кризи через ціни на нафту.

Станом на 31 Серпня Forbes повідомляв, що через фантазії Путіна про Україну 80% росіян залишилися без заощаджень.

1 вересня 2022 року Росія зібралася закупити 70 мільярдів доларів (близько 4,4 трильйона рублів) в "дружніх" валютах для порятунку рубля.

29 вересня в The Insider вийшов матеріал про те, що Росія на межі повного вичерпання фінансових резервів.

Вас також можуть зацікавити новини: