Міноборони заплатило близько мільярда гривень компаніям з орбіти Максима Микитася / фото abcnews.com.ua

Міноборони заплатило близько 900 млн гривень компаніям з орбіти скандального забудовника Максима Микитася, які зірвали будівництво відразу трьох сховищ боєприпасів, а сьогодні через суди блокують роботу нових підрядників. Про це йдеться в журналістському розслідуванні, опублікованому на сайті "ЦензорНет".

У підсумку арсенали в Калинівці, Богданівці та Цвітосі, які мали бути оновлені до кінця 2021 року, досі знаходяться в аварійному стані - вибухи можуть прогриміти в будь-який момент.

У 2018 році, ще за старої влади, коли Міноборони укладало контракти на їх реконструкцію, планувалося побудувати на територіях цих полігонів сучасні залізобетонні сховища. Мета - запобігти диверсіям й вибухам на цих полігонах.

Відео дня

"Але станом на зараз обсяги першої черги (не кажучи вже про решту) в Богданівці виконані аж на 11%, а в Калинівці - на 10%", - йдеться у статті. При цьому обидві компанії, які отримали близько 900 мільйонів гривень, не змогли навіть відзвітувати за свою роботу.

ЗМІ з'ясували, що фірми ТОВ "Північно-український будівельний альянс" і ТОВ "БК "Укрбудмонтаж", які виграли тендери, входили в структуру будівельної корпорації "Укрбуд", що належала Микитасю. А одним з ТОВ керують брати Андрій і Сергій Якусевичі.

Зараз Міноборони намагається якось розгребти спадщину, що дісталася від екс-міністра Степана Полторака - розірвати договори з обома ТОВ і відсудити заплачені гроші. "Нових підрядників вони знайшли, але "Північно-український будівельний альянс" йде на зустрічні позови й блокує реальні роботи. По суті, шантажує Міноборони. У заручниках - вся країна", - зазначає видання.

При цьому саме ТОВ заборгувало кредиторам сумарно майже 2 млрд гривень і зараз проходить процедуру санації. Однак суд, затверджуючи план санації, дозволив Альянсу погашати ці борги не грошима, а коштом виконання будівельних робіт до 2031 року.

Фактично, суд дозволив розтягнути виконання оборонного замовлення ще на 10 років, попри аварійний стан полігонів і високі ризики вибухів.

Журналіст звертає увагу на те, що це питання вимагає втручання керівництва країни, в тому числі й Президента Володимира Зеленського, оскільки арсенали залишаються відкритими та в будь-який момент можуть стати причиною чергового масштабного вибуху.