Ілюстрація REUTERS

Рідкісний за розміром смарагд знайшли шахтарі розрізу Канемо на півночі Замбії. Маса самородка становить 5655 каратів, або 1,13 кілограма, повідомила корпорація ТАСС.

Читайте такожВулкан обваливши на жителів Гаваїв дощ з дорогоцінних каменів (відео)

"Смарагд отримав власне ім'я - "Інкаламу" ("Лев" в перекладі з мови бемба). Він має відмінну прозорість і чудово збалансований зелений колір із золотистим відтінком", - вказується в прес-релізі швейцарської компанії Kagem Mining Ltd.

Відео дня

Очікується, що самородок буде виставлений на торги в Сінгапурі в листопаді цього року. "Ми відчуваємо разюче зростання попиту на замбійські смарагди високої якості з боку великих світових ювелірних брендів, особливо в Європі, - зазначає компанія. - Вони цінують їх насичене забарвлення і унікальну прозорість".

Не виключено, що перед продажем самородок буде розпиляний на кілька частин.

Компанія Kagem на три чверті належить лондонській Gemfields, 25% статутного капіталу припадають на частку замбійської державної Industrial Development Corporation of Zambia.

Історія смарагдів знає чимало унікальних знахідок. Серед них, наприклад, "Смарагдовий Будда" - кристал масою 3600 каратів, виявлений у 1994 році на Мадагаскарі, або "Президент", видобутий в 1993 році на Уралі (1,2 кілограма, або 6000 каратів). Найбільшим вважається екземпляр, знайдений в 1974 році в Бразилії - 28 кілограмів.