Причиною цієї вимоги стали арешти акцій "Мотор Січі" / фото УНІАН

Господарський суд Запорізької області може ліквідувати одне з найбільших у світі підприємств з виробництва авіаційних двигунів "Мотор Січ".

Про це повідомляє Delo.ua.

Видання зазначає: згідно з матеріалами реєстру судових рішень, позов про ліквідацію підприємства подав один з його акціонерів.

Відео дня

"Причиною, яка змусила його вдатися до таких дій, є арешти акцій" Мотор Січі ", накладені у 2017, 2018 і 2020 роках на вимогу СБУ. Ці арешти забороняють проводити загальні збори акціонерів підприємства, а отже, виплачувати акціонерам дивіденди - що є серйозним порушенням закону ", - йдеться в матеріалі.

Так, пояснюється, що згідно зі ст. 32 ЗУ "Про акціонерні товариства", акціонерне товариство зобов'язане щороку проводити загальні збори акціонерів. Санкцією ж за порушення цієї вимоги понад два роки поспіль відповідно до ст. 5 п. 31-1 ст. 8 ЗУ "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" як раз і є подача позову про ліквідацію підприємства.

"Мотор Січ" у 2018-2020 роках не проводила загальні збори акціонерів, через що виплата дивідендів не здійснювалася. Хоча до цього, з 1995 року по 2016 рік включно, дивіденди нараховувалися і виплачувалися ", - нагадує видання.

Водночас особлива увага загострюється на тому, що з моменту накладення арештів на підприємство його основні фінансові показники стрімко падають.

Зокрема, чистий фінансовий результат "Мотор Січі" зменшився з близько 2,8 мільярда гривень у 2017 році до приблизно 0,6 мільярда гривень у 2020-му. Також за цей час вже 7 760 осіб втратили робочі місця.

Разом з тим, підкреслюється: о 12:00 14 серпня Шевченківський райсуд Києва розгляне клопотання про скасування арешту акцій "Мотор Січі", результатом чого може стати недопущення ліквідації підприємства - "В разі, якщо ініційований СБУ арешт буде скасовано".