Ілюстрація REUTERS

З відповідною пропозицією виступив представник Асоціації "Кола українських будівельників", засновник компанії LikeITdevelopment Тимофій Тупчик, виступаючи на зустрічі забудовників з представниками влади з нагоди Дня будівельника, що відбулася під головуванням Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, повідомляє інформаційний портал Асоціації "КУБ-Інфо".

"На жаль, в Україні дійсно присутнє таке явище, як забудовники-аферисти, які після себе залишають руїни, з якими потім доводиться щось робити. Один з найбільш ефективних світових способів боротьби з цим явищем - це впровадження системи страхування будівництва", - заявив Тимофій Тупчик.

Відео дня

"В багатьох моментах впровадження страхування допомогло подолати і корупцію, тому що на боці забудовника з'являється додатковий важковаговик у вигляді фінансово-страхової структури, яка відстоює його інтереси перед органами контролю", - додав девелопер.

Крім того він зазначив, що гарантоване страхування також може стати гарантією і для інвестора на випадок якихось форс-мажорних обставин. "Вкладники будуть впевнені, що будівництво буде завершено і вони отримають свої квадратні метри", - вважає Тимофій Тупчик.

"Прошу Вас звернути на це увагу і, я думаю, що Україна на сьогоднішній день знаходиться в тому стані, щоб дійсно йти по шляху цього розвитку, оскільки система гарантованого страхування показала свою ефективність в усьому цивілізованому світі", - звернувся забудовник до Прем'єр-міністра.

При цьому він застеріг, що сьогодні в Україні не варто нав'язувати всім обов'язкове страхування, хоча цього хотіли б страховики. На думку Тупчика, страхування має бути добровільним для забудовника і має стати альтернативою дозвільній системі, щоб у забудовника був вибір не страхуватися і тоді б його будівництво перевіряла держава, або страхуватися і тоді відповідальним за дотриманням усіх будівельних норм став би страхувальник. "Надати таку можливість вибору для забудовника - це було б своєчасно і, як мені здається, дуже правильно", - наголосив Тимофій Тупчик.

Зазначимо, що в чинному законодавстві України не передбачена можливість страхування будівельно-монтажних ризиків. Наразі триває реформа містобудування Державна архітектурно-будівельна інспекція перебуває в стані ліквідації, натомість створені нові органи влади, між якими буде розділено функції, що раніше монопольно належали ДАБІ.

У Верховній Раді готуються законодавчі зміни, що забезпечать виконання новими органами своїх функцій та створять нову систему державного регулювання у будівництві. Ця система окрім іншого передбачає також впровадження страхування будівельно-монтажних ризиків.