Знову почалися судові засідання про зняття арештів з акцій 'Мотор Січ'

У Шевченківському районному суді Києва знову почалися судові засідання у справі про зняття арештів з акцій Запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок «Мотор Січ».

Водночас призначене на 21 жовтня засідання не відбулося через неявку слідчого і прокурора.

Про це повідомив представник одного з акціонерів «Мотор Січ» в суді, адвокат юридичної фірми Arzinger Олександр Максименко після оголошення судді про перенесення судового засідання.

Відео дня

«Судове засідання, на жаль, не відбулося через явне ігнорування правоохоронними органами судового засідання. Тобто ми всі були свідками, що слідчий, попри те, що його викликали на засідання, не з'явився. З яких причин він не з'явився, невідомо, але ми розуміємо це як доказ того, що справа має бути закрита», - сказав Максименко.

За його словами, на сьогодні слідчому більше нічого повідомити суду, тому що їх позиція зрозуміла і вона була повністю спростована на попередніх судових засіданнях.

Через неявку до суду слідчого і прокурора суддя вирішив перенести засідання на 4 і 10 листопада.

«Ми продовжуємо серію оскаржень арештів, які були накладені Шевченківським судом в рамках кримінального провадження досудового розслідування, здійснюваного Службою безпеки України. У попередніх судових засіданнях ми не отримали належного результату, тому згідно з чинним законодавством пробуємо повторно скасувати арешт», — сказав Максименко.

Як повідомила УНІАН прес-служба компанії «Мотор Січ», кримінальну справу, що стала підставою для багаторічного блокування акцій і перешкоджання зміні акціонерів, ініційовано Службою безпеки України, а останній з чотирьох арештів акцій у серпні 2020 року було накладено за ініціативою Генеральної прокуратури України. Це сталося відразу після того, як "Скайрайзон Ейркрафт Холдінгс" спільно зі своїм стратегічним партнером - групою відомого українського бізнесмена Олександра Ярославського DCH подали нову заявку в Антимонопольний комітет України для узгодження концентрації акцій.

На думку державних і правоохоронних органів, присутність китайських інвесторів у складі акціонерів "Мотор Січ" несе загрозу економічній безпеці України.

Водночас, за словами екс-віце-прем'єр-міністра Павла Розенка, заяви керівника "Укрспецекспорту" Вадима Ноздрі про пріоритетність військово-технічного співробітництва з приватними компаніями Туреччини у сфері авіаційного двигунобудування в контексті порушення прав приватних китайських інвесторів “Мотор Січ" - приклад подвійних стандартів і показник ненадійності України як партнера в міжнародних відносинах.

За словами адвокатів, арешти і заборони щодо акцій погіршують фінансове становище «Мотор Січ»: прибуток компанії скоротився в рази, гнітючий фінансовий стан компанії та її невизначене майбутнє стали причиною відходу з підприємства близько 8 тисяч кваліфікованих співробітників, менеджмент заводу викритий у заподіянні збитків заводу — правоохоронні органи розслідують відповідні кримінальні справи. У той час як інвестори зацікавлені в розвитку підприємства і розширенні географії його поставок.

Як повідомляв УНІАН, 4 серпня група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють компанію Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про співпрацю з розвитку українського авіабудування і безпосередньо запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок "Мотор Січ".

Зокрема, компанія DCH купує у китайської компанії понад 25% акцій акціонерного товариства"Мотор Січ".

Після оголошення цього рішення було накладено додатковий арешт на акції компанії. Акції компанії раніше заарештовувалися на вимогу СБУ у 2017, 2018 і 2020 роках.

Президент України Володимир Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію з продажем контрольного пакету акцій "Мотор Січ" в числі інших подібних підприємств і дати оцінку наслідкам цієї Угоди для економічних інтересів України. Прем'єр-міністр, своєю чергою, в інтерв'ю «Радіо Свобода» закликав не політизувати ситуацію і вирішувати в судовому порядку.

Довідка УНІАН. Акціонерна компанія "Мотор Січ" є одним з найбільших українських машинобудівних підприємств, виробляє авіадвигуни для вертольотів Мі-8/Мі-17, Ка-226, літаків Ан-70, Ан-124, Ан-140, Ан-148, Як-130 та ін., агрегати для перекачування газу та енергетичне обладнання.