Ілюстрація REUTERS

Доступ до високошвидкісного мобільного інтернету на основі технології 4G протягом двох років повинно мати 90% населення України.

Читайте такожКиївстар підписав план заходів з розвитку 4G/LTE

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook написав віце-прем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Відео дня

"Меморандум підписаний. Цифрова історична подія для України! Високошвидкісний мобільний інтернет стане доступним у 90% населених пунктів нашої країни за 2 роки! Взагалі цій проблемі дуже багато років. Але вона вирішена за кілька місяців. Хоча, багато хто з радників та експертів говорили, що ця чергова спроба знову завершиться нічим", - заявив він.

Федоров додав, що уряд і чотири мобільних оператори України підписали спільний меморандум та затвердили спільний план дій, зокрема, щодо реорганізації частотного діапазону 900 МГц.

"При цьому всі оператори отримають нові ліцензії, які передбачають технологічну нейтральність. Це означає, що вони при побудові мереж можуть самостійно вибирати технології", - написав він.

Меморандумом передбачено, що держава буде сприяти операторам в декількох напрямках.

По-перше, в обліку сплачених операторами коштів за діючі ліцензії при встановленні плати за їх переоформлення.

"Раніше такого не відбувалося. Якщо оператор оплачував ліцензію на декілька років вперед і відбувалося переоформлення до закінчення цього терміну, він фактично двічі оплачував невикористаний строк", - відзначив Федоров.

По-друге, уряд і мобільні оператори продовжать роботу над звільненням діапазону 900 МГц, оскільки на даний момент вільними для цивільного використання є лише 60-70% діапазону, а інші використовуються для військових потреб.

На завершення, підписання меморандуму сприятиме вивільненню так званих цифрових дивідендів - частот в діапазоні 700-800 МГц.

"Це розкриє можливості для операторів мобільного зв'язку для інвестування в нові технології та розширення покриття 4G. Поки ці частоти в Україні використовуються для телебачення. І їх потрібно звільнити для мобільного зв'язку. Це вже зробили майже у всіх країнах Європи й тепер черга за нами", - підкреслив віце-прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, провідні мобільні оператори України домовилися про поділ між собою діапазону частот 900 МГц для забезпечення максимально широкого покриття країни зв'язком 4G.

Раніше, в серпні, найбільші в Україні оператори мобільного зв'язку "Київстар", "Vodafone Україна" та Lifecell домовилися про перерозподіл радіочастотного ресурсу (РЧР) в діапазоні 900 МГц.

В Офісі ефективного регулювання очікують, що протягом півтора року оператори зможуть розвинути мережі з метою забезпечення доступу до 4G для майже 100% населення України, незалежно від місця проживання.

У липні президент України Володимир Зеленський підписав указ про покращення доступу до мобільного інтернету, яким визначаються терміни вивільнення перспективних радіочастот для впровадження мобільного зв'язку третього (3G) і четвертого (4G) покоління.