Ілюстрація REUTERS

Провідні мобільні оператори України домовилися щодо розподілу між собою діапазону частот 900 МГц для забезпечення максимально широкого покриття країни зв'язком 4G.

Читайте такожВ Україні створювати онлайн-карту, яка показуватиме реальне покриття інтернетом

Про це стало відомо на інвестиційному форумі в Маріуполі за участю президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Відео дня

"Великі інвестиції починаються з бізнесу, який вже працює в Україні, вірить і готовий вкладати більше. І зараз я хочу запросити на сцену прем'єр-міністра України та СЕО найбільших операторів для підписання історичного меморандуму, в рамках якого, нарешті, кожен куточок нашої країни буде покритий мобільним зв'язком та інтернетом", - заявив президент.

Зеленський також додав, що сьогодні уряду і команді "вдалося зробити те, що ніхто не міг зробити протягом всієї історії нашої країни".

Меморандум про співпрацю підписали президент компанії "Інтертелеком" Борис Акулов, директор з корпоративного управління "Vodafone Україна" Ольга Дейнега, директор компанії Lifecell Ісмет Язиджі, президент компанії "Київстар" Олександр Комаров та прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Прем'єр-міністр також зазначив важливість підписання документа.

"Цей короткий документ – це результат роботи величезної кількості людей, і я вірю в те, що з цього документа почнеться тотальна цифровізація країни. У кожному куточку нашої країни мають бути доступні якісний зв'язок та інтернет. І ми в уряді, з президентом і з чудовими нашими компаніями-партнерами, зробимо для цього все необхідне", - зазначив Гончарук.

Як повідомляв УНІАН, у серпні найбільші в Україні оператори мобільного зв'язку "Київстар", "Vodafone Україна" та Lifecell домовилися про перерозподіл радіочастотного ресурсу (РЧР) в діапазоні 900 МГц.

В Офісі ефективного регулювання очікують, що протягом півтора року оператори зможуть розвинути мережі з метою забезпечення доступу до 4G для майже 100% населення України, незалежно від місця проживання.

У липні президент України Володимир Зеленський підписав указ про покращення доступу до мобільного інтернету, яким визначаються терміни вивільнення перспективних радіочастот для впровадження мобільного зв'язку третього (3G) і четвертого (4G) покоління.

У квітні 2018 року оператори мобільного зв'язку запустили зв'язок четвертого покоління 4G на частотах 2600 МГц, а в липні - в основному діапазоні 1800 МГц.