Кросовер Aiways U5 європейцям запропонують навесні 2020 року / фото Aiways

Електромобіль Aiways U5, прототипи якого проїхали в серпні 14 тисяч кілометрів з китайського Сіаня до Франкфурта, планують продавати в Європі. Очікується, що базова ціна позашляховика з Піднебесної не перевищить 25 тисяч євро, так що електрокар Aiways стане однією з найбільш дешевих пропозицій на ринку.

Читайте такожУ США електромобілі вперше в історії обігнали машини на «механіці»

Китайський позашляховик стане першим кросовером з Піднебесної на європейському ринку і першою моделлю, яка націлена боротися з бестселером електросегменту — Tesla Model 3, пише motor.ru. Стартап Aiways запропонує покупцям не тільки низьку ціну: в активі U5 габаритна довжина 4680 міліметрів, сучасний дизайн, діодна оптика, низький коефіцієнт аеродинамічного опору (0,29), невелика споряджена маса в 1730 кілограмів і заявлений запас ходу від 500 до 600 кілометрів за циклом NEDC.

Відео дня

Силова установка Aiways U5 безальтернативна: над передньою віссю розташовується 231-сильний (крутний момент 390 Нм) електромотор, ємність літій-іонної батареї — 63 кіловат-години, а за бажання можна замовити кросовер з додатковим акумулятором ємністю 18 кіловат-годин. В основі U5 модульна алюмінієва платформа MAS з передньою підвіскою типу McPherson.

Китайці розраховують на попит в тих країнах, де уряд субсидіює покупку електрокарів: пріоритетні ринки — Німеччина, Нідерланди та Норвегія. Необхідні сертифікати та дозволи для початку продажів вже отримані. На внутрішньому ринку всі бюрократичні процедури пройдені: початок продажів у Піднебесній запланований на 29 листопада.

В майбутньому Aiways мають намір випустити на платформі MAS цілу гамму моделей від спортивного купе до мінівена. Розробкою найбільш «драйверської» версії займається Роланд Гумперт — «батько» Audi Quattro і творець однойменного суперкара Apollo.

Нагадаємо, базова ціна в Європі хетчбека Volkswagen ID.3 довжиною 4260 міліметрів становитиме 30 тисяч євро, а порівнянний за розмірами з Aiways Jaguar I-Pace оцінюється в 80 тисяч євро.