13,1% населення проголосували б за партію "Слуга народу" / фото УНІАН

Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися в другій половині березня, то пройти до парламенту могли б 7 партій.

Про це йдеться у переданих УНІАН результатах всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 14 по 22 березня.

Згідно із результатами опитування, якби вибори до парламенту відбувалися в другій половині березня, 13,1% населення проголосували б за партію "Слуга народу", 8,9% - за "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", 7,6% - за "Блок Петра Порошенка "Солідарність", 6,4% - за "Опозиційна платформа - "За Життя", 4,5% - за партію "Громадянська позиція", 2,8% – за Радикальну партію, 2,7% – за "Опозиційний блок".

Відео дня

Читайте такожШанси на потрапляння у ВР після виборів мають шість політсил – опитування

Крім того, 1,8% респондентів проголосували би за "Всеукраїнське об’єднання "Свобода", 1% - за "Об’єднання "Самопоміч", 0,7% - за партію "Наші", 0,5% - за партію "Основа", 0,5% - за партію "УКРОП", за інші партії - загалом 3,1%.

Також 1,8% викреслили б усі партії, зіпсували би бюлетень; 7% вирішили не брати участь у голосуванні, 33,8% не визначилися, за кого голосувати, а 3,6% – відмовилися відповідати на запитання.

Як зазначають автори дослідження, якщо розрахувати відсотки стосовно тих, хто визначився (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів, якби вони проводилися в другій половині березня), то результати вказують на те, що зараз пройти до парламенту найбільші шанси мають 7 партій.

Так, 24,4% проголосували б за партію "Слуга народу", 16,5% - за "Батьківщину", 14,1% - за "БПП "Солідарність", 12% - за "Опозиційну платформу - "За Життя", 8,3% - за "Громадянську позицію", 5,3% - за Радикальну партію, 5,1% – за "Опозиційний блок".

Крім того, 3,4% проголосували б за "Свободу", 1,9% - за "Самопоміч", 1,3% - за партію "Наші", 1% - за партію "Основа", 0,9% - за партію "УКРОП", за інші партії - загалом 5,9%.

Зазначимо, що за тиждень до президентських виборів у рейтингу лідирує комік Володимир Зеленський, на 15% від нього відстає чинний президент Петро Порошенко, а третю позицію посідає лідерка Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Парламентські вибори в Україні мають відбутися 27 жовтня.

*** Методом особистого інтерв'ю опитано 2004 респондентів, які мешкають у 126 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 3-х ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.