Суспільний мовник нагадав, як будуть проводитися теледебати кандидатів у президенти перед другим туром виборів.

У переліку - 10 пунктів. Його підготував Центр демократії та верховенства права CEDEM, а UA: Суспільне опублікувало на своїй сторінці у Facebook.

Загалом наведено 10 фактів про теледебати. Так, наголошується на особистій участі в них кандидатів у президенти. Також у Суспільному нагадали, що дебати проводяться за кошти держбюджету, вони мають тривати 60 хвилин й транслюватимуться на UA:Перший та UA:Українське радіо.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського розповіли, скільки квитків вже заброньовано на "дебати століття" (відео)

Жеребкування, щоб визначити, хто із кандидатів виступає першим, проведуть за 10 хвилин до ефіру.

Формат теледебатів: вступне слово кожного кандидата - 5 хвилин, дискусія - 36 хвилин безперервного ефірного часу, завершальний виступ кожного кандидата - не більше 5 хвилин, репліки кандидатів - не більше 30 секунд за наявності ефірного часу.

Формат дискусії: запитання кандидата - не більше 1 хвилини, відповідь кандидата - не більше 3 хвилин, кожен кандидат може поставити 4-5 запитань.

"У разі присутності лише одного кандидата йому надається весь ефірний час для передвиборної агітації", - зазначили у Суспільному.

"Якщо кандидати хочуть, окрім національних теледебатів, провести ще й дебати на стадіоні як форму передвиборної агітації – це їхнє повне та беззаперечне право, закон цього не забороняє. Однак, готовність політиків приходити в ефір незалежного ЗМІ – це індикатор політичної зрілості й поваги до громадянського суспільства, поваги до закону", – додали в Суспільному в коментарях під постом у Facebook.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня речник виборчого штабу кандидата у президенти Петра Порошенка Олег Медведєв оголосив, що виборчі штаби кандидатів у президенти та адміністрація «Олімпійського» підписали угоду щодо проведення дебатів. Також Медведєв вважає, що «Суспільне телебачення» та Центральна виборча комісія мають врегулювати питання щодо місця і часу проведення офіційних дебатів.

Пізніше  кандидат у президенти України, шоумен Володимир Зеленський оголосив про початок розповсюдження квитків на дебати, які мають відбутися 19 квітня на НСК "Олімпійський".

Вранці 17 квітня виникли проблеми в роботі сайту, де розповсюджують квитки на дебати між кандидатами в президенти Петром Порошенком і Володимиром Зеленським, які мають відбутися 19 квітня о 19:00 на НСК "Олімпійський".

Зазначимо, що теледебати на "Суспільному" заплановані на 20:00 19 квітня.