Експерти вказали на маніпулювання соціологічними даними / фото УНІАН

Експерти зазначають факти маніпулювання соціологічними даними на місцевих виборах, які заплановані на 25 жовтня.

Читайте такожЕксперти розповіли, як Росія чинить вплив на місцеві вибори в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказали учасники прес-конференції.

Відео дня

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов заявив, що маніпулювання соціологією «вже відбувається фактично». Він вважає, що зараз в соціологічних дослідженнях немає об'єктивного критерію.

З цією точкою зору погодився директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

«Не звертаючи уваги на те, що я 25 років займаюся соціологією, якби мені потрібно було зараз зробити загальнонаціональне дослідження, я б побоявся двох ворогів. По-перше, це дуже важко зробити цю вибірку. А друге - мафіозність соціологічних служб не поступається сьогоднішній мафіозності податківців або суддів», - сказав Небоженко.

При цьому він зазначив, що для нього є загадкою, чому так сталося.

«Тому що люди ніби непогані, але маніпулювати відразу чотирма-п'ятьма цифрами першого списку - це звичайно фантастика. І ми зараз побачимо на місцевих виборах божевільне маніпулювання соціологією», - заявив Небоженко.

При цьому керівник аналітичного центру «Третій сектор», політтехнолог Андрій Золотарьов вирішив виступити на захист соціології, оскільки політики намагаються використовувати соціологію як інструмент політичної пропаганди.

«Усі намагаються представити, що соціологія – це «продажна дівка» політтехнологів. Але насправді треба питання ставити «батькам-утримувачам» нашої політики, які цих соціологів ґвалтують, відверто кажучи, і спокушають дійсно позамежними сумами за те, щоб організувати цей «фургончик з оркестром» і використовувати соціологію як інструмент політичної пропаганди», - зазначив Золотарьов.

За його словами, на нього виходили з пропозицією озвучити, що підтримка однієї з партій вже перевищує 5%, коли за соціологічними даними це не підтверджується.

Крім того, він зазначив, що нині немає точної демографічної вибірки населення, і, наприклад, в західних регіонах країни багато населення виїхало на заробітки.

Місцеві вибори в Україні-2020

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія оголосила з 5 вересня початок виборчого процесу.
  • 13 вересня член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий заявив, що зарахування адміністративної одиниці до «червоної» зони епідемічної небезпеки не є підставою для скасування виборів на цій території.